BalkansPress

Dobro došli!

Obalska straža objavila je pre nekoliko dana da su presreli brod bez posade koji je išao prema njihovom ostrvu, a za koji se predpostavlja da je SS Cotopaxi. Parobrod skitnica je nestao u decembru 1925. godine i od tada se vodi kao brod nestao u Bermudskom trouglu.

Kubanske vlasti uočile su brod po prvi put krajem juna, u blizini vojne zone, zapadno od Havane. Posle više neuspješnih pokušaja da komuniciraju s posadom poslali su tri patrolna broda da ga presretnu.

Iznenadilo ih je otkriće da je brod zapravo 100-godišnji parobrod identifikovan kao Cotopaxi, poznat iz legende o Bermudskom trouglu. Nije bilo nikoga na brodu i izgledao je kao brod napušten decenijama.

Detaljni pregled broda dovelo je do otkrića kapetanog dnevnika. Tako je brod povezan s Clinchfield Navigation Company, vlasnikom SS Cotopaxi , ali nije doneo nikakav podatak o tome što se događalo s brodom tokom poslednjih 90 godina.

 

 

Kubanski stručnjak, Rodolfo Salvador Cruz veruje da kapetanova dnevnik autentičan. Ovaj dokument je pun dragocenih informacija koje se odnose na život posade broda pre nestanka, ali je naglo prekinut 1. decembra 1925.

Dana 29. novembra 1925. SS Cotopaxi je isplovio iz luke Charleston, Južna Karolina, i krenuo prema Havani, Kuba. Brod je imao posadu od 32 ljudi, pod zapovedništvom kapetana WJ Meyer, a nosio je tovar od 2.340 tona uglja. Nestanak je prijavljen dva dana kasnije i niko ga nije video narednih 90 godina.

Potpredsednik Veća ministara, general Abelardo Colome, najavio je da će kubanske vlasti provesti temeljnu istragu i rasvetliti misteriju broda, nestanak i ponovno pojavljivanje.

„To je vrlo važno za nas, da shvatimo šta se dogodilo“, kaže general Colome. „Takvi slučajevi mogu biti jako loši za našu ekonomiju, tako da želimo da budemo sigurni da se ovakav nestanak ne ponovi. Došlo je vreme da se reši misterija Bermudskog trougla, jednom i za uvek.“
na-vodi_Bermudski-trougao

brod- more- kataklizma- rat- bermude

Bermudski trougao je labavo definisano područje između Majamija, Porto Rika i Bermuda, gde su destine brodova i aviona nestali pod misterioznim okolnostima.

Žuta štampa je pripisivala mnoge od ovih nestanaka u paranormalne i nadnaravne pojave ili objašnjavala kao delovanje vanzemaljaca. Jedno od objašnjenja okrivljuje i mitski, izgubljeni kontinent Atlantidu.

Većina naučnika ne priznaje postojanje Bermudskog trougla, a za nestanke krivi ljudski faktor, vremenske nepogode i prirodne fenomene.

Tajanstvena ponovna pojava SS Cotopaxi budi nova interesovanja za ovaj fenomen u naučnoj zajednici i verovatno može baciti novo svetlo u večni tajanstveni mrak Bermudskog trougla.

(Izvor: Web-Tribune.com)

Scroll to top