Postoji više legendi kod Srba o despotu Stefanu Brankoviću, nesrećnom kralju i svetitelju. Jedni kažu da je olako odustao od prestola. Drugi da je bio poslednji vladar koji je iskreno branio Srbiju.

Read more...

Pravoslavni vernici danas slave praznik Tomindan, posvećen svetom Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola Isusa Hrista.

Read more...

Svuda na svakom koraku neko vas zove na slavu i neko organizuje slavu. Nažalost, većina to radi nakaradno i izvitopereno. Najčešći odgovori zašto se slavi slava među većinom ljudi u Srbiji su sledeći:

Read more...

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Vozdviženje Časnog Krsta - Krstovdan, sećanje na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

Read more...

Mala Gospojina (Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice) je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Read more...

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Starozavetnog proroka Mojsija, vođe i zakonodavca naroda izraelskog.

Read more...

Iz neznanja ili puke neobaveštenosti tek, veliki broj Srba ne zna razliku između sveštenika i monaha. Slično, svi znaju koje patrijarh, ali ko su zapravo episkopi, mitropoliti, vladike, đakoni... i kakav je odnos među njima, mnogo je manje poznato. Rešavamo vam ovu nedoumicu i odgovaramo na pitanje - ko je ko u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Read more...
Scroll to top