BalkansPress

Dobro došli!

Kad je reč o modi, tanka je granica između uspeha i fijaska. Pitate se kako to znati i šta obući kako biste svaki put blistali?

Ako želite biti modna ikona, prvo pravilo koje bi trebalo da usvojite je da nikada ne smete biti rob odeće koju nosite. Ona bi trebla da vas ulepša i da vam da dodatno samopouzdanje i dozu sofisticiranosti. Sledi sedam najvećih modnih grešaka koje nikada sebi nećete oprostiti, ako ih napravite, zato je bolje sprečiti ih.

{adselite}1. Kratko u kombinaciji sa tankim potpeticama

U ovom slučaju se uopšte ne radi o otkrivanju previše kože, već je stvar u tome da kombinacija kratke suknje ili pantalona sa cipelama koje imaju tanku petu, izgleda jednako loše kao i kombinacija širokih pantalona sa džepovima i vojničkih čizama ili nošenje sunčanih naočara, ogrlice, minđuša i jakog sjaja u isto vreme. Rešenje? Pantalone visokog struka i širokih nogavica u kombinaciji sa visokim potpeticama će učiniti vaše noge neverovatno dugim, a ako volite suknjice, onda se odlučite za minić i cipele sa debljom petom i mini platformom.

2. Od glave do pete u odeći istog dizajnera

Ovo ne mora nužno da se odnosi na luksuzne dizajnere, već valja obratiti pažnju i kada nosite odeću povoljnih high street brendova poput Zare i H&M-a. Naime ako se od glave do pete odenete u jedan brend, izgledaćete kao hodajuća reklama, čak i ako logo brenda nije istaknut. Dobar stil se zasniva na stvaranju svojih, originalnih kombinacija.

3. Nošenje odeće koja vam skroz pristaje (al’ zamalo)

Jedno je nositi široku, predimenzionisanu majicu koja je krojena tako da bude široka, a sasvim je druga stvar kada stvarno nosite nešto što vam je preveliko ili, još gore, premalo. Nemojte misliti da se ne vidi kada su vam farmerice preuske, kada je sako prevelik pa ne stoji dobro na ramenima ili su vam štikle prevelike pa vam ispadaju pete dok hodate. Osim što će vam u takvim kombinacijama itekako biti neugodno, takođe imajte na umu da to nije put do dobrog izgleda.

4. Čistoća odeće

Naravno, dobra stara teksas jakna najbolje izgleda nakon nekoliko godina nošenja, kada se onako savršeno izliže, a šik crne farmerice su najbolje kada se već pomalo isperu. Ali u svemu treba imati meru, a ljubav prema odeći svoju granicu. Kakav god stil furali, odeća prekrivena mrljama od hrane, prljavštinom ili dlakama kućnih ljubimaca, koliko god vam bila draga, ne izgleda dobro. Zapamtite, svaki dobar stil ima nešto zajedničko, a to je čista i mirisna odeća.

5. Uzorci koji se prisvajaju iz različitih kultura u ime mode

Postoji razlog zašto su perjanice, hinduistički motivi ili afričke haljine tako estetski uverljive. Postoje cele kulture, religije i grupe ljudi kojima ti simboli jako znače, pa zato nošenje takvih uzoraka i simbola, samo zato što ih smatrate “slatkim” baš i nije kul.

 

 

 

6. Odeća i obuća u kojoj ne možete slobodno da se krećete

Preuske haljine zbog kojih ne možete normalno da hodate ili da se popnete stepenicama, visoke čizme oštrih rubova koji vam se urezuju u nogu svaki put kada ih nosite, torbice u kojima ništa ne možete da pronađete ili one sa naramenicama koje se urezuju u rame – da li vam to stvarno treba? Ako vam odeća ometa svakodnevni život i navike, onda se uopšte ne isplati.

7.Pretvarate se da ste nešto što zapravo niste

Vrlo je važno da odredite šta tačno želite da poručite odećom koju nosite. Čak i kada isprobavate nešto sasvim novo, vodite računa o tome da odeća uvek izražava vas i vašu ličnost. Kada se oblačite za neku svečanu priliku, nikada ne bi smeli da se osećate kao da ste obukli kostim. Nema veze ako niko u vašem društvu ne nosi farmerke ili ako vam niko ne daje komplimente za vaše pantalone muškog kroja – ako se vi u tome osećate prijatno, ništa drugo nije bitno. 

(Izvor: zenskimagazin.rs)

Scroll to top