BalkansPress

Dobro došli!

Srbin Zoran P. godinama je uspevao da igra dvostruku špijunsku igru sa Carinskom obaveštajnom službom Francuske. Davao im je ključne informacije za razotkrivanje krijumčarenja kokaina i oružja, a zauzvrat je švercovao hranu, odeću i lekove.

Sve figure u njegovoj veštoj igri otkrivene su nakon što se našao na udaru brigade za finansijski kriminal.

Prema pisanju francuskog "Liberasijona", klupko je počelo da se razmotava u januaru 2016. kada su u rano jutro policajci upali u kuću u istočnom predgrađu Pariza. Žena koju su zatekli u prizemlju bila je iznenađena bukom pajsera kojim su razlupana ulazna vrata. Nije znala gde joj je partner, ali je potraga za njim brzo urodila plodom.

 

Najpre je u ulazu kuće policija pronaša 20 mobilnih telefona, 5.000 evra u koverti, 750 evra u tašni i još toliko u vazi.

Zatim su krenuli na sprat. U sobi za garderobu otkrili su da su vrata od plakara poluotvorena. Iza njih pronašli su još jedna, dupla vrata koja su vodila u tajnu prostoriju.

Unutra, samo u pantalonama, nalazio se muškarac koji je odbijao da izađe. Tek kada je oboren na pod i vezan lisicima, otkrio je svoje ime: Zoran P.

Ostatak pretresa doneo je pravo bogatstvo: 100.000 evra, dva Roleksa, tri zlatne kartice, deset USB-a sakrivenih u sefu, lažna dokumenta, fotografiju uhapšenog sa braćom Hornek, poznatim likovima parsikog podzemlja.

U pritvoru su, međutim, svi ti dokazi polako počeli da padaju, ali samo na početku.

 

- Novac?

- Nasleđe moje sestre, objašnjavao je uhapšeni Srbin.

- Braća Hornek?

- Prijatelji.

- Lažna dokumenta?

- Drugi identitet koji sam koristio u misiji, ali ne želim da razgovaram sa vama.

Pod napadom pitanja, Zoran je napokon otkrio za koga radi:

- Ako želite više informacija, raspitajte se kod carinika.

Doušničko klupko tada je počelo da se odmotava. Uhapšeni je odavao informacije Nacionalnoj direkciji za obaveštajno carinske istrage (DNRED), a karijeru je započeo pre 30 godina, kao razbojnik, koji je nekoliko puta uhvaćen u neregularnom boravku.

Zatim je 2007. usledila saradnja sa carinicima. Harizmatičan i sa dobrim kontaktima sa balkanskom i kineskom mafijom, Zoran je Carini napravio odličan posao: zaplenu devet kalašnjikova i 18 pušaka.

Njegovo ime pominjano je i u akciji "Opera" kada je zaplenjeno nekoliko kilograma kokaina u luci Avr.

 

Za sve to vreme, Zoran se predstavljao kao međunarodni biznismen, koji trguje svom robom sa Francuskom, Srbijom, Kinom, Madagaskarom. I trgovao je, ali za sebe.

Tada se za njegovo ime čulo i u kancelariji brigade za finansijski kriminal. Sve vreme od istraga, Zorana je međutim čuvala Carina, čiji su zvaničnici čak slali pisma sudijama, u kojima su navodili da je važan doušnik za njihovu službu.

Međutim, zbog loše reputacije, na crnu listu Carine stavljen 2010. Ali samo zvanično. Sa bivšim "šefovima", nastavio je tajnu saradnju. U zamenu za odavanje informacija, dobio je dokumenta sa lažnim imenima za zavaravanje tragova, i "odobrenje" za prolaz svoje robe. Ali nisu mirovale ni druge službe.

U julu 2015. otkrivene su 43 tone švercovane kafe, zatim u decembru 2016. i 800.000 evra, koji pripadaju Zoranu P.

Dalja istraga, dovela je policiju i do jednog od šefova carine, koji je sarađivao sa Zoranom, i koji se sada sumnjiči za saradnju sa organizovanim kriminalom, proneveru javnih sredstava, primanje mita.

- Doušnik je "šefove" doveo u centar skandala, navode francuski mediji.

Zoran P. izlazak na slobodu platio je sa 400.000 evra kaucije.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top