BalkansPress

Dobro došli!

Grupa od stotinak migranata pokušala je u četvrtak ilegalno da uđe u SAD tako što je probila žicu i oborila stražare.

Prethodno se na kritičnom delu granice u Teksasu skupilo oko 600 migranata koji se nadaju da će dobiti pristup SAD. Nacionalna garda Teksasa pokušavala je da ih organizuje u manje grupe, ali je situacija postala napeta nakon što su neke žene i decu odvojili od odraslih muškaraca.

   

Na snimku se vidi juriš migranata na granicu. Vidi se kako ruše ogradu i jure kroz žicu dok je grupa od pet stražara stajala u odbrambenoj formaciji. Gardisti su čvrsto držali puške i stajali pred migrantima koji su ih brojčano znatno nadmašili.

Vidi se da nekolicina podiže ruke u znak predaje dok se drugi probijaju pored pripadnika Nacionalne garde i i dolazi do granične kapije.

- Imamo žene i decu! Gladni smo - vikao je jedan od migranata.

- Pomozite, pomozite, pomozite, imamo decu - povikao je jedan.

   

Pripadnicima Nacionalne garde Teksasa potom je stiglo pojačanje.

Pobunjena grupa, koja se okupila u oblasti poznatoj kao kapija 36, koja se nalazi pored auto-puta kod El Pasa, vraćena je u Meksiko. Nekolicina je uhapšena zbog napada na vojnike i uništavanja imovine.

Hiljade migranata poslednjih dana svakodnevno opseda grad. Prolećni talas označava period kad se vreme popravlja i hiljade ljudi iz Centralne i Južne Amerike mogu da putuju do južne američke granice, a da noći nisu previše hladne ili dani prevrući.

- Ovo je direktan rezultat neodrživog haosa koji je predsednik (Džo) Bajden pokrenuo na granici - rekao je portparol kancelarije guvernera Teksasa Grega Abota.

Država je u utorak počela da priprema implementaciju SB4 - novog zakona koji dozvoljava državnim i lokalnim vlastima da hapse zbog ilegalnog ulaska u zemlju, ali je žalbeni sud blokirao tu meru nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud SAD rekao da će joj dozvoliti stupiti na snagu.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)


Scroll to top