BalkansPress

Dobro došli!

Pola Njujorka bilo je prekriveno njenim skulpturama, ljubili su put kojim je hodala, dok nije izbio skandal koji joj je uništio ceo život.

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst s naslovom Ceo Njujork poklonio se pravoj Mis Menhetna.

Odri Manson je taj nadimak zaradila zbog savršenih proporcija lica i tela, koje je inspirisalo brojne umetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene po Menhetnu, Bruklinu i Bronksu.

 

Prema nekim navodima, Odri je pozirala za razna umetnička dela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirisani njenim likom česta su pojava u Njujorku, a da ni sami Njujorčani toga verovatno nisu ni svesni.

"Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva", kaže Dijana Rozas, autorka knjige o Odri, American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse (Američka Venera: Izvanredan život Odri Manson, modela i muze).

Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

*Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

Rođena je 1891. godine u Ročesteru. Njeni roditelji su se razveli kad je bila mala i s majkom se preselila u Njujork. Dok je jednog dana šetala Brodvejom, prišao joj je jedan fotograf i zamolio da je fotografiše. Odri je imala 15 godina. Zapazio ju je umetnik Isidore Konti i tako je Odri brzo postala traženi model.

Iako su ti poslovi često tražili da Odri bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile.

 

"Bila je muza. Imala je dar da inspiriše umetnike i zato su je svi tražili", rekla je Rozas.

Ta slava joj je donela i prvi ugovor za film. Nemi film Inspiration iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem se prikazala golotinja i bila je to upravo Odri. Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmovima i počela da zarađuje puno novca, a njen otuđeni otac je govorio medijima kako Odri taj novac "troši kao vodu".

Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

*Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

Ali, 1919. godine ceo njen svet se srušio, kada je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Naime, njen bivši stanodavac Volter Kene Vilkins bio je uhapšen zbog ubistva svoje supruge. Vilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla puno rupa u njegovoj priči. Policija je tvrdila da je Vilkins imao motiv za ubistvo svoje supruge - očajnički je želeo da oženi Odri Manson, kojom je bio opsednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše New York Post.

 

Vilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet koji je priča dobila u javnosti uništila je Odrinu karijeru, pa se odselila kod svoje majke u gradić Meksiko, u državi Njujork. Tamo je njena majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dve imale od čega da žive. Nastavila je da glumi, ali ne tako uspešno kao nekad, a uzela je i novo umetničko ime - baronica Odri Meri Manson-Monson.

Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

*Foto: Youtube printscreen / Supercurioso

Očajna, 1922. pokušala je samoubistvo trovanjem.

Oporavila se, ali je 1931. godine poslata na psihijatrijsku kliniku u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

"Šta nastaje od modela umetnika? Pitam se koliko je mojih čitatelja stalo pored remek dela napravljena po meni i koliko se njih zapitalo: Gde je ona, ova devojka koja je tako lepa?", napisala je Odri Manson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top