BalkansPress

Dobro došli!

Povela se, ponovo velika rasprava o poreklu slavnog naučnika Nikole Tesle, a rafalna paljba ponovo odjekuje na relaciji Zagreb - Beograd!

I dok Hrvati svojataju Teslu i predstavljaju ga kao njihovog građanina, Srbi s druge strane ističu njegovo srpsko poreklo, kao i činjenicu da mu je otac pravoslavni sveštenik, a majka iz svešteničke porodice.

PROČITAJTE: DA LI JE NIKOLA TESLA SRBIN ILI HRVAT? Ovaj odgovor smo dobili u kući (muzej) u kojoj se rodio...

Najnoviji dokaz srpske opredeljenosti Nikole Tesle jeste dokument, tačnije zahvalnicu koju je "Udruženje četnika" dodelilo svom "darodavcu" iz Smiljana.

 

Ovo udruženje koje su osnovali proslavljeni srpski junaci major Vojislav Tankosić, Dragutin Dimitrijević Apis i drugi istaknuti četnici, svom darodavcu, a zbog svestrane pomoći 1938. godine uručilo je priznanje Nikoli Tesli.

Odavno je poznato da je Nikola Tesla bio veliki patriota, a to najbolje dokazuje i  njegova želja da mu se na sahrani svira pesma: "Tamo daleko".

Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".

 

PROČITAJTE: “ISHRANA JE KLJUČ!”: Zašto je Nikola Tesla tako retko jeo i kako je imao toliko energije usprkos nespavanju?

Pogledajte kao je to bilo:

Scroll to top