BalkansPress

Dobro došli!

Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić, poznat i kao Dušan Silni, srpski srednjovekovni kralj 1331.- 1345. i prvi srpski car 1346.- 1355. preminuo je 20. decembra 1355. godine.

Car Dušan značajan je po tome što je znatno proširio granice srpske države prema jugu, sve do Korintskog zaliva, iskoristivši unutrašnje nemire u Vizantiji.

Njegova smrt promenila je ceo tok istorije, a oko njegovih moštiju obavijena je čitava jedna misterija. Njegove kosti bile su ukopane u njegovoj zadužbini manastiru Svetih Arhangela, odakle su intrigirale istoričare, arheologe i enzuzijaste, sve dok srpski teolog i istoričar Radosav Grujić nije pronašao povelje Cara Dušana. Tamo su počivale od kad je umro, 1355. pa sve do 1927. godine

Plamen Dušana Silnog u Prizrenu danas čuvaju dva monaha i trojica isposnika.

   

Ipak, retko ko zna priču o monahu Haritonu koji je ubijen godine 1999. kada su ga oteli pripadnici vojske OVK.

On je kidnapovan 15. juna ispred Doma JNA u centru Prizrena, a jeromonah Stefan u Budisavcima iste, 1999. godine.

Prema vrlo pouzdanim informacijama raško-prizrenske eparhije, monahe Haritona i Stefana oteli su pripadnici OVK-a. Otmicu oca Haritona posmatrao je i aparatom snimio nemački novinar koji je sa kontingentom Kfora stigao u ovaj grad.

U tim danima haosa, bežanije i stradanja svašta se pričalo o ocu Haritonu i otetim Srbima, jedna muslimanka došla je do oca Stefana i arhangelske bratije (tada su pripadnici SPC bili pod zaštitom Engleza i Nemaca iz Kfora) i ispričala im “da je videla kako mudžahedini igraju fudbal sa glavom nekog popa sa dugačkom bradom”.

Kada je u avgustu 2000. godine u naselju Tusus, iza gradske bolnice u Prizrenu, Kfor pronašao jednu od masovnih grobnica, pozvao je predstavnike raško-prizrenske eparhije da “potraže” telo oca Haritona. Težak zadatak pripao je ocu Mihajlu, sadašnjem igumanu Svetih Arhangela, koji je među zakopanim i masakriranim telima Srba identifikovao svog brata Haritona

   

I kako je očekivao, na telu nije bilo glave, sigurno su je uzeli mudžahedini iz OVK i ko zna kud su je odneli. Patolog je kasnije konstatovao da je umro u mukama.

 Posmrtni ostaci oca Haritona iz Gračanice su prebačeni u manastir Crna Reka kod Tutina, gde je nekoliko godina bio iskušenik. Na oproštaju, tadašnji vladika Artemije je rekao: “Oče Haritone, primili smo te ovde kao iskušenika, sada te primamo kao mučenika.”

Scroll to top