BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko imate ljubimca koji se plaši praska petarde, trebalo bi da preduzmete izvesne mere kako biste zaštitili svog mezimca.

Kako praznici ne bi bili noćna mora za vas i vaše ljubimce, sledite ove savete.

Za ljubimce koji se boje i drhte po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, i pružiti mu neku vrstu zanimacije.

Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mestima gde će vatromet biti najjači. Spustite roletne i pojačate televizor ili radio, kako bi glasnoćom sa televizora prekrili buku spolja, a ljubimcu dajte neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

 

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti. 

Ipak, postoje životinje koje se izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, u nekim slučajevima su čak i agresivne.

Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će životinju smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko nedelja da se potpuno oporave od šoka.

Psi koji žive u dvorištima po pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobegnu kada počne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osećati sigurnije). 

Scroll to top