BalkansPress

Dobro došli!

Možda ne izgledaju tako privlačne kao potpuno žute banane, ali banane koje su već zrele i imaju neugledne crne tačkice po sebi možda su još bolje za vas. Dogodi li vam se često da vam banane pocrne, pročitajte koliko su zapravo one dobre za vaše zdravlje i sledeći put počećete ih gledati sasvim drugim očima.

Potpuno zrele banane sa crnim tačkicama na žutoj kori proizvode supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor ili faktor tumorske nekroze) koja ima sposobnost borbe protiv anomalnih ćelija.Što su tačke tamnije, to je veća njihova uloga u poboljšanju imuniteta. Dakle, što zrelija, to bolja za borbu protiv ćelija tumora.

U poređenju sa bananom zelene kore, ona sa crnim tačkicama je 8 puta bolja za efikasnost belih krvnih zrnaca. Naime, TNF je citokin, a citokini su neophodni za normalno odvijanje svih faza imuniteta i značajan su faktor regulacije tipa, jačine i dužine reakcije imuniteta.

 

Amerikanci su sproveli istraživanje koje je pokazalo da je efikasnost aktivnih supstanci banane uporediva sa hemijskim imunostimulantom Lentinanom, koji se pacijentima daje intravenozno kao anti-tumorsko sredstvo. Dakle, zrele banane mogu delovati protiv tumora stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Treba znati i da se zrenjem voća menjaju i njegovi nutrijenti. Kako banana zrije i počinje dobijati žutu boju, povećavaju se i nivoi antioksidanasa. Ti antioksidanti štite vaše telo od tumora i srčanih bolesti. No, dok prezrele banane sigurno imaju nutritivnu vrednost, one ponešto i gube. Skrob se tako u njima menja u jednostavne šećere koji su lakše probavljivi i mogu brzo podignuti nivo šećera u krvi, što neće dobro podneti dijabetičari. Osim toga, mikronutrijenti poput vitamina i minerala smanjuju se tokom zrenja banane.

Kod istraživanja, u poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržale najviše antikancerogenih materija.

Ako ste među onima koji stare i zrele banane bacaju u smeće, razmislite još jednom. Naime, možete ih iskoristiti i za negu zuba, kose i kože.

Živele nam banane!

Scroll to top