BalkansPress

Dobro došli!

Temperature ispod nule sigurno vam zadaju brige ako ovih dana morate da izlazite i balansirate po snežnim padinama i klizavim ulicama.

Hodanje po ledu nikome nije lako, a posledice pada naročito su opasne za starije osobe. Da biste se lakše snašli u ovakvim uslovima i izbegli ozbiljne posledice, poslušajte savete stručnjaka:

Oslobodite ruke - Dok hodate nemojte da držite ruke u džepovima, kako biste, ako se okliznete, lakše balansirali i sačuvali ravnotežu. Takođe, izbegavajte da se dodatno opterećujete kesama, jer ako padnete, nećete moći da se dočekate na ruke.

Hodajte širim korakom - Da biste bili stabilniji, hodajte polako, blago raširenih nogu. Na "opasnim" terenima, oslonite se na kišobran ili štap.

 

Isečene čarape kao prevencija - Odsecite prste na debljim čarapama i navucite ih preko obuće. Na taj način, prednji deo se fiksira na podlogu i sprečava pad. Ovaj trik često primenjuju starije osobe, ali mogu da isprobaju i mlađi. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti jako vidljiva, a štitiće vas od nezgodnog pada.

Nagnite se prema napred - Prilikom hodanja, blago nagnite telo napred. Prilikom ovakvog, takozvanog pingvin hoda sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu, što telu daje veću stabilnost na ledu.

Izbegavajte sportsku obuću i ravne đonove - Bolje se opredelite za grublje, robusnije đonove i čizme sa "kramponima" koji će vam olakšati balansiranje po klizavom putu.

Profesionalni trkač po ledu Dhani Oks iz Kanade podelio je savete kako ostati na nogama na zaleđenim površinama.

 

Scroll to top