BalkansPress

Dobro došli!

Stara norveška legenda govori o čoveku po imenu Haakon, koji se uvek molio i razmatrao lik raspetog Hrista.

Raspeće pred kojim se molio bilo je vrlo staro i ljudi su pred njega dolazili moliti se s mnogo vere i nade, a mnogi su Hrista molili za čudo.

Jednog dana Haakon, pustinjak, želeo je Isusa zamoliti za uslugu. Podstaknut osećanjem velikodušnosti, dobrote i ljubavi kleknuo je pred raspeće i rekao: ”Gospode, ja želim trpeti i umreti za Tebe. Dopusti mi da zauzmem Tvoje mesto. Želim… postati Ti na krstu.” I netremice uperivši oči u Njega, očekivao je odgovor. 

Tada je Gospod otvorio svoja usta i progovorio. Njegove reči dolazile su s nebesa, poput šapta, ali i kao upozorenje: ”Moj verni slugo, ispuniću ti želju, ali samo pod jednim uslovom.” – “Kojim, Gospode? Je li to nešto teško? Spreman sam ga ispuniti uz tvoju pomoć, Gospode!” – odgovorio je stari pustinjak. ”Slušaj me dobro: Šta god da se dogodi i bez obzira šta vidiš, uvek moraš ostati u ćutnji.” Haakon je odgovorio: “Obećavam ti to, moj Gospode!” I onda su zamenili mesta. Niko nije ništa primetio, niko nije prepoznao pustinjaka ekserima prikovanog na krstu.

 

I dugo vremena on se držao dogovora i nikada nije nikome progovorio ni reči. Ali jednoga dana došao je bogataš, i nakon molitve zaboravio pod krstom svoj novčanik. Haakon je to video i ništa ne reče. Nije progovorio ni kada je pola sata došao siromah, pronašao bogatašev novčanik i zadržao ga. Ćutao je i kada je ubrzo nakon toga pred krst kleknuo mladić moleći za blagoslov pre polaska na dugo putovanje. U tom je trenutku stigao bogataš tražeći izgubljeni novčanik. Ne našavši ga, pomislio je da ga je mladić uzeo. 

Bogataš je besno povikao na mladića, “Vrati mi novčanik koji si mi ukrao!” Mladić je u čudu odgovorio: “Ja nisam ukrao nikakav novčanik!” Bogataš je odvratio, “Još i lažeš, odmah da si ga vratio!“. Mladić je ponavljao, “Kažem ti, ni od koga nisam uzeo nikakvu torbu ni novčanik“. Tada ga je bogataš počeo besomučno udarati. U tom trenutku odjeknuo je snažan glas: “Prestanite!” Bogataš je pogledao u vis i video lik koji mu je progovorio, bio je to Haakon koji nije mogao ćutati, nego se javio s krsta, u odbranu mladića i koreći bogataša zbog lažne optužbe. Bogataš je zapanjen odmah otišao, a ubrzo je otišao i mladić u žurbi zbog putovanja. Kad pod krstom više nije bilo nikoga, pristupio je Hrist svome sluzi i rekao mu: ”Siđi s krsta, nisi dostojan da zauzimaš moje mesto. Nisi ispunio obećanje i nisi zadržao tišinu.“

“Gospode – reče Haakon – kako bih mogao dopustiti takvu nepravdu?“

 

Isus je ponovno bio na svom starom mestu na krstu, a pustinjak je stajao u podnožju krsta. Tada Gospod nastavi govoriti: “Ti nisi znao da je za bogataša bilo dobro da izgubi svoj novčanik, jer je u njemu bio novac uz pomoć kojeg je nameravao bludno grešiti s mladom devicom. Siromah je, naprotiv, dobro učinio zadržavši novac jer je živeo u krajnjoj bedi i otišao je nahraniti decu. Za mladića bi bilo bolje da ga je bogataš pretukao, jer tada ne bi bio otišao na put. Vidiš, on je sada mrtav, poginuo je pre nekoliko minuta u brodolomu. Ti ovo sve nisi znao, ALI JA JESAM. To je razlog zašto Ja ćutim“. To rekavši, Gospod ponovno ućuta.

--------------------------------------

Mi se često pitamo: Zašto Bog ne odgovara na naše molitve… Zašto Bog ćuti? Mnogi od nas bi želeli da nam On odgovara u skladu s našim željama i maštanjima … ali Božiji put je drukčiji. On poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost (Heb 13: 8). Bog nam odgovara i u tišini… mi moramo biti spremni da ga slušamo i čekamo Njegov odgovor.

Scroll to top