BalkansPress

Dobro došli!

U Loznici, tradicionalno, decenijama i vekovima božićne praznike svetkuju i mnogi Lozničani islamske verske ispovesti, koji se, ne osećaju kao Bošnjaci, već, kako kaže diplomirani ekonomista Zane Šaulić, odbornik u Skupštini grada Loznica, „kao Srbijanci i Lozničani“.

Zane i njegova kćerka Zorica, blagovremeno su, u svoj dom uneli badnjak i pečenicu, spremajući se za svetkovanje.Zorica je došla iz Nemačke, gde je na privremenom radu, a Božić u Beču svetkuje i njen brat Zoran, sa svojom porodicom.Ove godine nije mogao da dođe, „ali će u mislima biti zajedno“.

 

- I moja supruga Belma je islamske veroispovesti, Šapčanka, ali mi se radujemo Božiću i slavimo ga, jer su ga i naši preci uvek slavili zajedno sa svojim komšijama pravoslacima u miru i ljubavi –priča Zane. – Jedni drugima smo polaznici. Pravoslavci dolaze nama za naše praznike, ali mi Božić smatramo, takođe, svim srcem svoj praznik kom se radujemo. Meni je, u srcu, Sveta Petka, koju smatram za zaštitnicu svoje pordice. Od kad znam za sebe, od moga dede Laće i oca Agana, sa pravoslavcima smo živeli kao braća i sestre.

Zane smatra da je različitost vera „veliko bogastvo, a posebna je lepota kad ti na srce legne ono što ljude čini bližim jedne drugima“.

- Ko to može da nam bude preči i bliži od naših komšija, kroz kojima smo i mi i naši preci, u najtežiim trenucima, delili najveće muke, ali se, zato, i radovali i veselili kad god je bilo prilike – kaže Šaulić, inače rođak poznatih pevača Šabana Šaulića i Sinana Sakića.

Scroll to top