BalkansPress

Dobro došli!

Nakon četrdeset dana strogog posta, konačno je osvanulo vaskršnje jutro i pravi je trenutak da se omrsite jajima. Međutim, podrazumeva se da ćete prvo da se tucate sa sebi bližnjima. Sa ovim savetima, pobeda će biti vaša!

Tucanje vaskršnjim jajima predstavlja tradicionalnu igru svuda u hrišćanskom svetu. Iako je u pitanju samo zabava, podrazumeva se da svako želi da bude pobednik i odnese što više jaja!

Mnogi ne prezaju ni od prevare, pa tako podvaljuju jedni drugima drvenim, gvozdenim ili mermernim jajima, ili jajima nalivenim voskom ili cementom. Naravno, takva akcija vrlo brzo se razotkrije i prevarant biva diskvalifikovan iz igre.

Zato se mnogi pitaju, da li je uopšte moguće fer-plej tucanje, a da ljuska ni ne napukne? Kako iz korpe odabrati baš to savršeno i magično jaje?

 

Pravilo je da su pačija jaja najmekša, a morčija najtvrđa. Što se kokošijih tiče, većina dosadašnjih pobednika se slaže da je ključ izabrati što manje, špicasto jaje i to ono koje je na dodir najgrublje i nema glatku ljusku.

Takođe, potvrđeno je da su jaja najslabija na mestu gde im se stvorio vazdušni džep. Zato je za kuvanje bolje birati jaja koja nisu sveža, već su stara nekoliko nedelja.

Tokom samog tucanja, gledajte da prste približite što bliže vrhu jajeta. Trik je u tome da pokušate da se “kucnete” nežnije od svog protivnika, jer je tako manja šansa da probijete ljusku sopstvenog jajeta. 

Evo na koji smo savet naišli na jednom forumu: “Jaje obavezno mora da bude zeleno. Ne sme da bude okruglasto, već šiljato i to od kokoše koja kad ga je snela nije puno kokodakala. U protivnom, jaje se preplaši, pa posle lako puca. Posebno je važno da pre farbanja pobedničkog jajeta, ruke temeljno premažete s dve tri neke druge boje.

– Pre kuvanja jaje držati van frižidera 32 minuta. Kuvati istiha tačno 8 minuta i 33 sekunde, a potom vodu posoliti u razmeri 10 odsto. Ostaviti 12 min da se ohladi, pa ofarbati duplom dozom boje. Kad se tucate, nastojte da vam protivnik pogodi palac, a ne jaje. Sigurno ćete pobediti!”.

Ako vam ovo ne pomogne, mi ne znamo šta će. Hristos Vaskrese, srećan vam Vaskrs!

Scroll to top