Senzacionalističke tvrdnje o smrti princeze Dajane su prikazane u kontroverznoj predstavi na Vest Endu koja će ponovo biti prikazana sledeće nedelje.

Oživeće se tvrdnje da je Dajana bila trudna i nosila „bebu muslimana“ kada je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu sa ljubavnikom Dodi Fajedom 1997. godine, piše britanski list „Mirror“.

Publika će takođe čuti tvrdnje da je princ Filip imao „dosta vanbračnih avantura“, ali da su on i kraljica imali „dogovor“.

Predstava nije mogla da se pojavi u nezgodnijem trenutku za kraljevsku porodicu, pošto se još oporavljaju od skandaloznih tvrdnji protiv princa Endrjua koje Bakingemska palata strogo negira.

 

Međutim, čovek koji stoji iza predstave kaže da se ne kaje što  je napravio predstavu.

Pisac i reditelj Džon Konvej je rekao: „Mislim da je važno da javnost čuje celu priču. Ja je često nazivam temom na slovo D, pošto niko ne želi da priča o tome“.

Sama Dajana nije oslikana u predstavi koja se vrti oko novinara po imenu Rej, koji pokušava da otkrije pravu istinu o smrti princeze 1997. godine.

Međutim, biće prikazane tvrdnje o njenom životu, uključujući i nedokazanu tvrdnju da je nosila Fajedovo dete kada je poginula.

Konvej je sastavio predstavu, koja će se prikazivati od srede, na osnovu detaljnih intervjua sa stručnjacima i onima koji su bili najbliži sa Dajanom, uključujući njenog bivšeg ljubavnika Džejmsa Hjuita i batlera Pola Barela.

U predstavi će biti prikazani Pirs Morgan, otac Dodija Fajeda, Muhamed al Fajed i članovi kraljevske porodice.

Među navodima će biti i svedočenje, za koje Konvej navodi da mu ga je poslala britanska forenzičarka poznata kao Rouz, bivša devojka lekara u Piti-Salpetrije bolnici u kojoj je Dajana umrla 31. avgusta 1997. godine.

 

Njen dečko Jaser nije radio te noći kada je Dajana umrla, ali će Rouz u predstavi reći: „Kada smo čuli vesti, moj partner je pozvao kolegu muslimana koji je radio te noći u bolnici“.

„Jaser mu se obratio na arapskom rekavši „Ne mogu da verujem šta se desilo. Jesi li bio na dužnosti? Zatim je rekao „Da, da… Šta? Bila je trudna?“.

„Drugi lekar je rekao Jaseru da je video fetus, ali mu je rečeno da to nikome ne pominje. Jaser je rekao: „Da, zamisli to, majka kralja Engleske trudna i nosi muslimansku bebu“.

Princess Diana

U predstavi je upitana zašto su ona i njen partner ćutali o tome sve vreme, a Rouz je odgovorila: „Rekli smo samo nekim bliskim prijateljima. Lekarima, vojnicima i policiji nismo mogli reći. Želeli smo karijeru“.

U predstavi je pitaju zašto je sada odlučila da sve kaže. Ona odgovara: „Progovorila sam sada zato što mi je dosta ucenjivanja“.

„Vreme je da istina izađe na videlo“.

Predstava uključuje navode bivšeg Dajaninog ljubavnika Džejmsa Hjuita, da je Dajana otkrila Čarlsovu aferu sa Kamilom Parker Bauls nekoliko dana pre njihovog venčanja 1981. godine i da je htela da otkaže venčanje.

Konvej je posetio Hjuita u Marbelji, Španija, gde mu je on odobrio upotrebljavanje njegovog lika u predstavi.

 

Hjuit navodi da je Dajana dugo gledala princu Čarlsu kroz prste, ali da ju je to na kraju uništilo. „Kažu da je ljubav slepa“, dodao je on.

Hjuit je rekao da je princ od Velsa znao o njegovoj aferi sa Dajanom od samog početka, ali „nije činio ništa jer mu je to omogućavalo da bude sa Kamilom“.

Hjuit je takođe tvrdio da je Dajana znala za ispade princa Filipa i „dogovor“ sa kraljicom.

Konvej je rekao prošlog meseca: „Džejms mi je rekao neke neverovatne stvari koje nikada nisu pomenute u javnosti, pogotovo neke stvari koje su se desile kada je počela njegova afera sa Dajanom“.

Predstava takođe uključuje tvrdnje Pola Barela da Erl Spenser svojoj sestri Dajani nije dozvolio da se povuče u Altorp nakon razvoda pošto nije želeo da mu novinari prave probleme.

Prince Charles and Camilla Parker Bowles

Nekoliko poštovanih komentatora kraljevske porodice su već osudili predstavu i tvrdnje koje su u njoj prikazane.

Pisac i stvaralac dokumentaraca, Margaret Holder, rekla je da Hjuit samo pokušava da podigne svoj rejting.

„Mislim da će ga to vratiti na noge. On na taj način govori „Hej, ja sam ovde““, rekla je ona. „To je sve glupost, ali tako se to radi“.

Biograf kraljevske porodice, Hugo Vikers, rekao je da tvrdnje u predstavi nisu iznenađujuće s obzirom na to koje ljude je Konvej intervjuisao.

On je rekao: „Ako razgovarate sa određenim ljudima dobićete verziju događaja koja njima deluje stvarno. Oni imaju neku svoju agendu“.

Ipak, Džon Morgan, koji je napisao devet knjiga o smrti princeze Dajane, rekao je: „Ako lekar koji je pozvao svog kolegu bude progovorio u javnosti, nastaće veliki preokret“.

Pored pisanja i režiranja, Konvej u predstavi glumi novinara Reja koji je istraživao smrt princeze Dajane, ali i Dajaninog telohranitelja Pola Barela.

Muhameda al Fajeda, Pirsa Morgana i Jasera (doktora sa tajnom) igraće glumac Beri Hester.

Scroll to top