Ministarka odbrane Nemačke – Ursula fon der Lajen – dopustila je mogućnost da dođe do vojnog sudara NATO pakta sa Rusijom.

Evo kako je i u kom kontekstu učinila: „Ne mogu da zamislim da iko može videt išta dobro za sebe u tome da napadne NATO koji je najmoćniji vojni savez u svetu. Ali, na Baltiku i oko njega sve je moguće“.

Istovremeno se založila za poboljšavanje odnosa između Rusije i NATO i podržala strategiju kojom alijansa „parira ruskoj agresiji“.

Strategiju NATO je nazvala „odbrambenom“ i predložila da se Rusija i NATO međusobno obaveštavaju o svim vojnim vežbama i pomeranjima trupa.

 

Šef nemačke diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer, kritikovao je prethodnih dana NATO zbog zveckanja oružjem pored granica Rusije.

Sama Rusija je na izjavu fon der Lajen odreagovao posle samo nekoliko sati:

„Izjava nemačke ministarke odbrane nas je u najamnju ruku iznenadila. Moguće je – naglasio je portparol ministarstva odbrane RF general Igor Konašenkov – da ona ne zna, ali je istina da mi već dve godine, po svojoj inicijativi i u duhu dobre voljesve evropske partnere obaveštavamo o velikim vojnim manevrima i iznenadnim vežbama. A ništa nas na to ne obavezuje“.

Konašenkov je polemisao i sa tezom nemačke mnistarke o odbrambenim dejstvima  i karakteru zapadne vojne alijanse:

„Samo da ministarku podsetim na dramatične rezultate operacija NATO u Jugoslaviji i Libiji. Može li ministarka Ursula fon der Lajen da objasni svetu:  od koga se u tim zemljama alijansa onako samopožrtvovano, i ne žaleći municiju, u tim zmljama branila?“

(InterMagazin)

Scroll to top