Makrona su i ranije kritikovali neki od najvatrenijih pristalica Ukrajinske strane zbog toga što je ostao u kontaktu sa Putinom.

Bez obzira na praktične sličnosti između Makronovog pristupa i pristupa njegovih kolega iz SAD i Velike Britanije, postoji jasna razlika u retorici između Francuske i "anglosaksonskog" sveta. 

Iako je francuski predsednik, Emanuel Makron, podržao sankcije protiv Rusije, on se uzdržao od snažne retorike napada na Rusiju. On je osudio "anglosaksonske" lidere zbog otvorenih želja za uništenjem Rusije, što je objavljeno u isečcima iz nedavnog dokumentarca.

PROČITAJTE: Iza gvozdene zavese: BRIKS protiv NATO-a

 

Makrona su i ranije kritikovali neki od najvatrenijih pristalica Ukrajinske strane zbog toga što je ostao u kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Iako je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini i podržao sankcije EU Moskvi, francuski predsednik je od februara u nekoliko navrata razgovarao sa Putinom telefonom. Međutim, u dokumentarcu koji je nedavno emitovan na francuskoj televiziji, Makron je dao izvestan uvid u svoj pristup diplomatiji.

Snimljen u vozu iz Kijeva prošlog meseca, Makron je objasnio da je razgovor sa Putinom neophodan kako bi se sprečilo da sukob u Ukrajini preraste u širi rat. Opisujući kao loše poruke "anglosaksonskih" lidera poput "moramo uništiti Rusiju i trajno je oslabiti". Makron je rekao da je njegov cilj da "pomogne Ukrajini da pobedi", a "ne da se bori protiv Rusije, a kamoli da je uništi".

Zašto je Makron osudio svetske lidere koji "napadaju" Rusiju?

*Foto: The President of Russia,kremlin.ru/The Presidential Office of Ukraine

PROČITAJTE: OBJAVLJEN SNIMAK: Da li je ovo delovanje američkog raketnog sistema u Ukrajini?

Bez obzira na praktične sličnosti između Makronovog pristupa i pristupa njegovih kolega iz SAD i Velike Britanije, postoji jasna razlika u retorici između Francuske i "anglosaksonskog" sveta. 

Američki državni sekretar Lojd Ostin opisao sukob u Ukrajini kao priliku da se Rusija ostavi "oslabljena", a Bajden je naveo da želi promenu režima u Moskvi, Makron je izjavio da zemlje okupljene oko NATO/SAD/EU "ne smeju da ponižavaju Rusiju", kako bi jednog dana omogućio mirovni sporazum. Makron je, naprotiv, rekao da evropski lideri moraju "uvek da poštuju Rusiju kao zemlju i ruski narod jer nema trajnog mira ako Rusija nije angažovana u velikoj arhitekturi mira na našem kontinentu".

Scroll to top