Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan objavio je u utorak sliku na kojoj je istakao da zemlje G7 zapravo čine mali procenat svetske populacije.

Usred veoma bitnog sastanka lidera G7 i NATO-a, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan objavio je u utorak sliku na kojoj je istakao da uprkos tome što se nazivaju „međunarodno društvo“, zemlje G7 zapravo čine mali procenat svetske populacije.

PROČITAJTE: RUSIJA ČESTITALA POČETAK SAMITA NATO PAKTA: Objavili fotografije sa tačnim koordinatama!

 

Na slici se vide lideri zemalja G7 pored lidera zemalja BRIKS-a, slika je istakla da stanovništvo prvih iznosi 777 miliona, dok zemlje BRIKS-a imaju 3,2 milijarde ljudi.

„Dakle, sledeći put kada budu govorili o ’međunarodnom društvu‘, znate na šta misle…“, napisao je Džao, a preneo RT.

Nakon samita u Nemačkoj, koji je održan tokom vikenda, lideri G7 otputovali su u Madrid, gde se sastaje NATO alijansa predvođena SAD kako bi izradila svoj novi Strateški koncept – dokument koji opisuje njenu misiju i stav prema nečlanicama. U svom prvom ažuriranju od 2010. godine, dokument će se odnositi na Kinu kao na „izazov“, a prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, „da će jasno staviti do znanja da saveznici Rusiju smatraju najvažnijom i najdirektnijom pretnjom našoj bezbednosti„ preneo je RT.

 

Samo nekoliko dana pre samita G7, ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i lideri Brazila, Indije i Južne Afrike sastali su se virtuelno na samitu zemalja BRIKS-a. Grupa, označena akronimom sastavljenim od prvog slova imena njenih zemalja članica, uključuje četiri od deset najvećih svetskih ekonomija i predstavlja više od 40% stanovništva planete i 30% njenog BDP-a.

PROČITAJTE: LOŠE VESTI ZA ZAPAD: Oglasila se Turska o sankcijama Rusiji

Uskoro bi se i blok mogao proširiti. Argentina i Iran su prošle nedelje podneli zahtev za članstvo, pri čemu je iransko ministarstvo spoljnih poslova opisalo BRIKS kao „veoma kreativan mehanizam sa širokim aspektima“, a argentinski predsednik Alberto Fernandez rekao je da bi platforma mogla „provesti plan za budućnost koji će dovesti do boljeg i pravednijeg vremena“.

Tokom samita BRIKS-a prošle srede, Putin je rekao da petočlana grupa radi na uspostavljanju nove globalne rezervne valute.

Scroll to top