Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom da SAD u Evropi imaju 200 nuklearnih taktičkih bombi, kao i da je za njihovu primjenu spremno 257 aviona.

„Da, to je zaista tako. Amerikanci u Evropi imaju 200 nuklearnih taktičkih bombi u šest zemalja – članica NATO. Za njihovu moguću primjenu spremno je 257 aviona, ne samo američkih, već i iz tih zemalja“, naglasio je Putin.

 

Lukašenko zatražio od Putina: Pomozite da osposobimo avione da nose nuklearno oružje

Lukašenko je ujedno i zatražio od Putina da razmotri moguć recipročni odgovor na agresiju Zapada.

„Nas jako brinu vojne vježbe američkih i NATO borbenih aviona koji nose nuklearno naoružanje. Molim vas da razmotrite recipročne mjere na te stvari. Bez pretjerivanja. Oni uvježbavaju da nose nuklearno naoružanje, a vi nam pomozite da mi osposobimo naše avione da takođe mogu da nose nuklearno naoružanje“, rekao je Lukašenko.

Takođe je kazao i da ne misli da bi Rusija već sjutra trebalo da donese nuklearno oružje u Belorusiju, ali da sa takvim potezima Alijanse se „ne treba šaliti“.

 

Rusija šalje Bjelorusiji „iskandere“

Putin je Lukašenko saopštio da će Rusija isporučiti Bjelorusiji u narednim mesecima komplekse „iskander-M“.

„Odluka je već donijeta, u narednih nekoliko mjeseci ćemo isporučiti raketne komplekse "Iskander" koji mogu da ispaljuju kako balističke, tako i krstareće rakete bilo da su one naoružane nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama“, kazao je Putin.

Putin sa Lukašenkom: Rusija šalje Bjelorusiji "iskandere"

Izvoz đubriva na svjetsko tržište

Pored toga, Putin i Lukašenko su se dotakli i teme izvoza đubriva na svjetsko tržište.

„Mi smo najkrupniji izvoznici đubriva na svjetskom tržištu. Želim sa vama da popričam o toj temi u smislu kako da zadovoljimo svjetske potrebe za tim proizvodom“, rekao je Putin.

Inače, Putin i Lukašenko su se sastali u Konstantinovskom dvorcu koji se nalazi 19 kilometara od Sankt Peterburga na obali Finskog zaliva.

Scroll to top