BalkansPress

Dobro došli!

NJu Delhi je jasno stavio do znanja Sjedinjenim Državama da će nastaviti svoje aktivne trgovinske odnose sa Rusijom u interesu svoje nacije. Ovo je zaključak indijske poslovne publikacije Hindustan Times.

Nakon što su SAD uvele ekonomske sankcije Rusiji, dogovori NJu Delhija sa Moskvom bili su na meti SAD. Vašington je jasno stavio do znanja da ne bi voleo „zavisnost Indije“ od Rusije sada, „kada su SAD spremne da sarađuju“ sa indijskom stranom.

Tako je američki državni sekretar Entoni Blinken juče rekao da su Indija i Rusija postale partneri kada Vašington „nije mogao da bude partner NJu Delhija”.

PROČITAJTE: UDARNO - Austrija prihvatila ruske uslove za plaćanje gasa u rubljama!

 

Ali sada kada SAD rade na jačanju veza sa Indijom, postoji rastuće strateško približavanje između dve zemlje, uverio je on na saslušanju u Kongresu Senatskog podkomiteta za spoljne poslove za aproprijacije. „I naravno Kina je veliki deo toga“, dodao je Blinken, ne objašnjavajući na šta misli.

Međutim, stvarnost je daleko od slike koju je oslikao američki državni sekretar. I u ovome se analitičari iz Asia Times slažu sa novinarima Hindustan Times.

Sjedinjene Države su iznenađene što Indija nije prekinula odnose sa Rusijom zbog krize oko Ukrajine, primećuje list. Štaviše, NJu Delhi je razvio mehanizme za trgovinu sa ruskom stranom u rubljama i rupijama, kao i za ulaganje ruskih rezervi na indijsko tržište korporativnih obveznica.

PROČITAJTE: U Britaniji se predlaže uvođenje sankcija Nemačkoj ako ne odustane od ruskog gasa

Članak Asia Times naglašava da razlika u proceni događaja u Ukrajini od strane Vašingtona i NJu Delhija odražava trend daljeg zbližavanja Rusije, Indije i Kine.

Zaključci indijskih i kineskih novinara o trenutnoj situaciji i daljim perspektivama ekonomske saradnje Rusije i Indije su u suprotnosti sa retorikom medija u SAD i Velikoj Britaniji.

 

Međutim, argumenti koje navode, na primer, autori Rojtersa i Telegrafa jasno blede u poređenju sa člancima njihovih azijskih kolega.

Tako je agencija Rojters, preuveličavajući „indijsku” temu, nedavno skrenula pažnju čitaocima na činjenicu da je najveća državna naftna i gasna kompanija Indije, Oil and Natural Gas Corp (ONGC), imala privremenih poteškoća sa iznajmljivanjem brodova da preveze 700 hiljada barela nafte sa ruskog dalekog istoka.

Jedan od novinara The Telegrapha je zahtevao da se Indija pridruži antiruskom bloku koji je formirao „kolektivni“ Zapad, uprkos očiglednim koristima.

PROČITAJTE: Vojni ciljevi Rusije daleko su veći nego što se mislilo

On je trenutno stanje stvari nazvao „potpuno neprihvatljivim“ i postavlja „ozbiljna pitanja“. On, međutim, nije izneo ni jedan razumljiv argument u prilog svom stavu, osim predloga da se oružje vodećih zapadnih zemalja proda NJu Delhiju uz određeni popust, pod uslovom da se potpuno odrekne ekonomske saradnje sa Moskvom.

Nije iznenađujuće što je američka poslovna publikacija Business Insider došla do razočaravajućeg zaključka za „kolektivni Zapad”: Kina i Indija osujetile su planove SAD i Evrope da „dave” rusku ekonomiju, što je trebalo da bude jedan od odgovora na specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Scroll to top