BalkansPress

Dobro došli!

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petko, prenosi Rojters.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer "jednostrana ucena nije prihvatljiva".

Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

PROČITAJTE: NEZAPAMĆEN ZAOKRET EU! Ursula fon der Lajen promenila stavove: Evropa će umreti bez ruskog gasa, fabrike će stati!

 

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

Povodom odluke Gasproma oglasio se ranije danas i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa.

Prema njegovim rečima, Sofija će uskoro znati da li će gas koji se dobija preko Turske biti prekinut, rekao je Nikolov.

*Foto: EPA/ Vassil Donev

PROČITAJTE: U Britaniji se predlaže uvođenje sankcija Nemačkoj ako ne odustane od ruskog gasa

On je naglasio da će Bugarska, članica EU i NATO-a, poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama, što to, kako kaže, zahteva ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine.

Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovano najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske.

Scroll to top