BalkansPress

Dobro došli!

Zemlje koje žele da steknu preimućstvo time što nisu osudile „gnusni rat“ Rusije protiv Ukrajine su kratkovide i suočiće se sa posledicama ako potkopaju sankcije Zapada, izjavila je danas američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Sjedinjene Države i njihovi partneri „neće biti ravnodušni“ prema akcijama koje potkopavaju sveobuhvatne sankcije koje su uveli Moskvi i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog napada na Ukrajinu, upozorila je ona u opsežnom govoru pripremljenom za događaj čiji je domaćin Atlantski savet, prenosi Rojters.

Jelen je navela da je rat između Rusije i Ukrajine promenio svetske ekonomske izglede i da je Bajdenova administracija odlučna u tome da Rusiju smatra odgovornom za njeno „zastrašujuće delovanje“ i kršenje međunarodnog prava.

– Budite uvereni, dok god Putin ne okonča svoj gnusni rat, Bajdenova administracija će raditi sa našim partnerima na daljem guranju Rusije u ekonomsku, finansijsku i stratešku izolaciju – rekla je ona.

 

Prema njenim rečima, ruska invazija je podstakla mnoge zemlje i kompanije da zauzmu jedinstven stav i zaoštre poslovne veze sa Moskvom, na način koji može da pomogne u oblikovanju globalnog odgovora i na druge „nerešene globalne izazove“.

Neke zemlje, međutim, i dalje izbegavaju da se opredele „gledajući možda da zarade tako što će sačuvati odnose sa Rusijom i popuniti prazninu koju su ostavile druge“, rekla je Jelenova, ne imenujući nijednu državu konkretno.

– Takvi motivi su kratkovidi. U pitanju je budućnost našeg međunarodnog poretka, kako za mir i bezbednost, tako i za ekonomski prosperitet. I da budemo otvoreni, ujedinjena koalicija… neće biti ravnodušna prema akcijama koje potkopavaju sankcije koje smo uveli – naglasila je ona.

Rojters primećuje da ove poruke Jelenove dolaze nekoliko dana nakon što je predsednik Džo Bajden upozorio Indiju, koja nije uvela sankcije Moskvi, da povećanje njenih kupovina nafte od Rusije nije u interesu Indije i da bi to moglo da omete odgovor SAD-a na rat u Ukrajini.

Vašington i njegovi saveznici su pokušali da izvrše pritisak na Indiju, Kinu i druge „uzdržane“ zemlje da zauzmu jasan stav protiv Rusije.

Scroll to top