BalkansPress

Dobro došli!

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 45. dan.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je danas na rizik od vojne kofrontacije Rusije i Amerike zbog isporuka oružja Ukrajini. Kijev nema drugu opciju osim da razgovara sa Moskvom, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu nemačkom listu "Bild".

PROČITAJTE: SRPSKA VOZILA KONFISKOVANA UZ REČI "OVO JE VELIKA ALBANIJA"! Petković: Nastavak terora Aljbina Kurtija

 

"Ukrajina danas nema drugi izbor nego da sedne za pregovarački sto", istakao je on, preneo je TAS S. Zelenski je izjavio da je jedan od vodećih političara EU tražio dokaze da događaji u Buči, za koje Ukrajina tvrdi da predstavljaju ratni zločin ruskih snaga, nisu inscenirani.

Zelenski je u intervjuu za nemački dnevnik rekao da je to retorika koja inače dolazi samo direktno iz Kremlja.

*Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Zelenski: "Nemamo izbora sem da pregovaramo"

Kijev nema drugu opciju osim da razgovara sa Moskvom, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu nemačkom listu "Bild".

- Ukrajina danas nema drugi izbor nego da sedne za pregovarački sto - istakao je on, preneo je TAS S.

Zelenski je izjavio da je jedan od vodećih političara EU tražio dokaze da događaji u Buči, za koje Ukrajina tvrdi da predstavljaju ratni zločin ruskih snaga, nisu inscenirani.

Zelenski je u intervjuu za nemački dnevnik rekao da je to retorika koja inače dolazi samo direktno iz Kremlja.

*Foto: AP

Rusi oslobodili 14 mornara

Ruska vojska uspela je da oslobodi 14 mornara koji su bili zarobljeni od strane ukrajinske armije, saopštila je ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova

- Stigla nam je radosna vest – zahvaljujući zajedničkoj akciji ruske vojske uspeli smo da oslobodimo 14 mornara koji su bili zarobljeni na brodu Azov Konkord. Trenutno ih evakuišemo na bezbednu lokaciju - napisala je ona na Telegramu.

Navela je i da su ti mornari bili zarobljeni na tom brodu od 24. februara, kada je i pokrenuta specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini.

- Oduzeli su im telefone, kompjutere, dokumente, imali su probleme sa hranom - dodala je.

 

Ukrajinci granatirali Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck 10 raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Takođe se na udaru našao Petrovski rejon Donjecka. Ispaljene su dve granate kalibra 122 milimetra.

Kako navodi predstavništvo republike, u poslednja 52 dana u DNR su poginula 73 civila, a 1.254 je ranjeno.

DNR: Oslobođeno 70 odsto luke u Marijupolju

Trupe DNR i Ruske Federacije oslobodile su više od 70 odsto teritorije morske luke Marijupolj, saopštila je pres služba DNR

Ruska vožnja kroz Izjum

Na društvenim mrežama je objavljen snimak "vožnje" ruskih vojnika na oklopnom transporteru kroz Izjum.

Za to malo mesto su se poslednjih nedelja vodile žestoke borbe.

Ruski PVO oborio četiri drona

Ruski PVO sistemi oborili su četiri ukrajinske bespilotne letelice  u oblastima naselja Belogorka, Krasnogorovka i Krutaja Balka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini

Predstavnik mađarskog premijera Zoltan Kovač rekao je da ta zemlja vidi tragediju koja se dešava u Ukrajini, ali da se „neće mešati u ovaj rat”

Generalštab Ukrajine: Rusi spremaju ofanzivu na istoku

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da ruske snage nastavljaju pripreme za ofanzivu na istoku Ukrajine.

Generalštab Ukrajine je na Fejsbuku saopštio da se ruske snage pregrupišu kako bi uspostavile punu kontrolu nad teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, prenosi Ukrinform.

 

Bugarska: Premijer kritikovan zbog odavanja informacija o bugarskim vojnicima u Marijupolju

Bugarski premijer Kiril Petkov našao se na meti kritika parlamentaraca posle izlaganja pred parlamentom. Na sednici je šef Vlade objavio informaciju o sudbini bugarskih mornara, koji ostaju pod blokadom u Marijupolju.

Prema rečima Petkova, bugarski teretni brod, "Carevna", nalazi se na oko 260 metara od luke. Tu razdaljinu on je nazvao "aleja smrti", jer tamo ruski i ukrajinski vojnici neprekidno pucaju jedni na druge

On je ispričao da je u cilj na čelu sa rukovodiocem vojne obaveštajne službe Venelinom Venevom. Prema njegovim rečima, evakuacija bugarskih mornara pokušana je u ponedeljak i utorak, ali je kapetan broda izvestio da je situacija previše opasna.

Antonov: Rizik od direktne vojne konfrontacije SAD i Rusije

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov upozorio je da pomoć u oružju koju zapadne zemlje pružaju Ukrajini samo pogoršava sukob i potencijalno može da dovede do direktnog sukoba SAD i Rusije.

*Foto: Printskrin

Antonov je za američki NJuzvik ocenio da su zapadne države direktno uključene u događaje u Ukrajini jer nastavljaju da snabdevaju Kijev oružjem i na taj način je podstiču na dalje sukobe.

Ruski ambasador je ukazao da su takve akcije opasne i provokativne jer su, kako je naveo, usmerene protiv Rusije.

Istakao je da to može da dovede do direktne vojne konfrontacije SAD i Ruske Federacije.

 

Pentagon: Raketni sistem Patriot raspoređen u Slovačku

SAD šalju bateriju Patriot u Slovačku, nakon što je Ukrajina od Bratislave dobila protivvazdušni sistem S-300, prenosi američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) njuz.

- Po mom naređenju i na poziv Slovačke, američka evropska komanda će premestiti jedan raketni sistem Patriot, kojim upravljaju pripadnici američke vojske, u Slovačku. Dužina njihovog raspoređivanja još nije određena, jer nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rešenjima za protivvazdušnu odbranu - saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u petak.

Američka protivvazdušna baterija Patriot sa sedištem u Nemačkoj raspoređena je u Poljsku za ovu svrhu, a taj sistem će se uskoro preseliti iz Poljske u Slovačku kako bi zamenio S-300, pojasnio je visoki zvaničnik američke odbrane za američku televiziju.

Scroll to top