BalkansPress

Dobro došli!

„Narednih nedelja i narednih nekoliko meseci Rusija je spremna za ovaj rat. Nisam baš siguran da li su Zapad, da li su Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO spremni... Naše javno mnjenje će se umoriti od ovog rata".

Ruske trupe će uskoro imati za cilj da zauzmu jednu trećinu Ukrajine, smatra poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Vidim kako se ruske trupe pregrupišu, reorganizuju. Mislim da će oni uskoro pokušati da opkole ukrajinske snage — posebno u regionu Donbasa. A onda, pošto su zauzeli jednu trećinu teritorie u Ukrajini, oni će želeti da pregovaraju sa ove… veoma jake pozicije“, rekao je on za Si-En-En.

PROČITAJTE: PREDAO SE BATALJON UKRAJINACA, PRONAĐENE LIČNE STVARI IZ LEGIJE STRANACA!

  

Moravjecki je rekao da saveznici Ukrajine moraju da nastave sa uvođenjem „razornog skupa sankcija“.

„Moskva se plaši od dugoročnih sankcija“, rekao je on i dodao da se zalaže za konfiskaciju njihove imovine i da se čini sve što je moguće „da prestanemo da kupujemo rusku naftu i gas“.

I pored toga što su zapadni saveznici već uveli oštre sankcije, poljski premijer je upozorio da je cena ruske rublje u velikoj meri stabilna i da je to dokaz da su „Putin i njegovi ljudi za sada u stanju da promene fiskalnu politiku, monetarnu politiku, finansijsku politiku na takav način da su donekle imuni na sankcije… bar u narednih nekoliko meseci“.

Пољски премијер: Руси су економски спремни за рат, нисам сигуран за Запад

*FOTO: REUTERS/AFP

PROČITAJTE: PUTIN: Evropu čeka prehrambena kriza, zatim novi talas migranata!

„Narednih nedelja i narednih nekoliko meseci Rusija je spremna za ovaj rat. Nisam baš siguran da li su Zapad, da li su Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO spremni. … Naše javno mnjenje će se umoriti od ovog rata“, rekao je on.

Moravjecki je takođe upozorio da, dok se „Ukrajinci bore lavljim srcem“, Zapad mora hitno da poveća snabdevanje te zemlje oružjem.

„Moramo da pomognemo Ukrajincima da brane svoju zemlju što je pre moguće. Naši dani su njihovi sati, naše nedelje njihovi dani; treba im oružje ovde i sada. Rusija je velika zemlja, velika zemlja sa mnogo roba, sirovina, resursa… Imaju veliku vojsku. Zbog toga mogu iznova i iznova da se pregrupišu i reorganizuju“, dodao je on.

Scroll to top