BalkansPress

Dobro došli!

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Mariupolju i Donbasu.

Ruski vojni analitičar Vladislav Ugoljni dao je rezime svih dejstava na ratištu u Ukrajini za 2. april 2022.

DESNA OBALA KIJEVA – Izvršeno je povlačenje ruskih trupa iz ovog pravca. Ruska vojska se organizovano povlačila pod okriljem artiljerije.

ČERNIGOVSKI PRAVAC - Na levoj obali Kijevske oblasti, ruske trupe su se povukle istočno od linije Nižin-Priluki. Trenutno nema informacija o povlačenju u Černigovskoj oblasti. Ne zna se da li će Rusi zadržati prisustvo u Černigovskoj oblasti ili će biti potpuno prebačeni u Sumsku oblast. Blokada Novgoroda Severskog se nastavlja.

PROČITAJTE: AMERIKA NE USPEVA DA OKUPI SVET PROTIV RUSIJE: Čak i ključni saveznici na Bliskom Istoku ne podržavaju izolaciju Moskve

 

SLOBOŽANSKI PRAVAC – Snage se prebacuju u region, ruska vojska jača kontrolu u centralnom delu regiona (područje blokiranog Konotopa), nastavlja se pokrivanje Suma. Na severu su blokirani regioni Šostka i Gluhov. Na jugu Sumske oblasti postoje nepotvrđene informacije o napredovanju Oružanih snaga Ukrajine ka severu od Trostjanca. U oblasti Harkova i Čugujeva front je ostao nepromenjen, aktivirana je artiljerija. U oblasti Zmijeva - bez promene.

*Ilustracija riafan.ru

PROČITAJTE: NE SLUTI NA DOBRO! Kremlj: U toku je banditska otimačina ruske imovine!

PAVLOGRADSKI LUK

- SEVERNI BOK LUKA (od Balakleje do Popasne) - južno i jugozapadno od Izjuma, borbe se nastavljaju, Rusi nastavljaju da kontrolišu prelaz preko Severskog Donca. Prednja konfiguracija nepromenjena. Borbe se nastavljaju u aglomeraciji Severodonjeck, trenutno nema informacija o oslobađanju Metelkina i Kremene. U Rubižnu je uspostavljen rad sa lokalnom gradskom upravom. Na jugu aglomeracije NM LNR se približila Borovskom. Nastavljaju se borbe u rejonu Popasne, kao i razbijanje ukrajinske odbrane kod Bahmutke.

- CENTRALNI FRONT (od Popasne do Marinke) - nastavljaju se borbe za Marinku (i Novomihajlovku na jugu) i u oblasti Avdejevke (Novoselovka i Novobahmutka). Najavljuje se zauzimanje većeg dela Novobahmutke.

 

Važan momenat borbi u oblasti Novobahmutovke. Naše napredovanje tamo je eliminisalo potencijal za železničku vezu između severnog Donbasa (severno od Avdijevke, Gorlovke i Stahanova) i zapadnog (spoj u Krasnoarmejsku)

Tako je severni Donbas sada železnicom povezan sa Ukrajinom samo preko Slavjansk-Barvenkovo-Dubovo. A do ove linije - oko 30 km. Uskoro će na ovoj liniji biti uspostavljena kontrola vatre, a zatim i fizička kontrola. Posle toga, Ukrajinci će imati samo drumski koridor.

- JUŽNI BOK LUKA (od reke Dnjepar do Marinke) - linija fronta od Dnjepra do Velike Novoselke je nepromenjena. Trenutno nema informacija o kretanju u oblasti Velike Novoselke (selo Blagodatnoje), kao ni o kretanju ka severu od reke Kašlagač u pravcu autoputa Zaporožje-Donjeck. 

*Foto Tanjug/AP

PROČITAJTE: MEDVEDEV: Imamo tiho oružje, opasno i zastrašujuće...

MARIUPOLJSKI KOTAO – Borbe se nastavljaju, najžešći otpor Ukrajinci su pružili u oblasti oko luke, oko Azovstala i fabrike Iljič. Preko 50% grada čvrsto kontroliše NM DNR.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - Bez promena idite na administrativne granice Hersonske oblasti nasuprot Nikolajeva i Krivog Roga. Akcije obe strane su čisto taktičke prirode.

Scroll to top