BalkansPress

Dobro došli!

U Srbiji se danas i sutra očekuju obilne snežne padavine, što će dovesti do povećanja snežnog pokrivača, a dodatan oprez biće potreban i zbog pojave ledene kiše!

Upozorio je ovo juče posle podne republički Hidrometeorološki zavod, uz napomenu da se obilnije padavine danas očekuju na jugu zemlje:

- Tokom dana u višim predelima će doći do povećanja visine snega za oko 30 centimetara, ponegde i više, a u nižim predelima centralne, jugozapadne i južne Srbije za oko 15. Istovremeno, u nižim predelima na jugu sneg će mestimično prelaziti u kišu koja će se lediti pri tlu. Sutra se očekuje manje padavina, ali će doći ipak do daljeg povećanja visine snega.

 

Snežne padavine u prethodna dva dana dovele su do povećanja pokrivača u planinskim predelima Prijepolja i Nove Varoši. Sneg koji je gotovo 24 sata neprekidno "sipao" u dve opštine dostigao je debljinu od 70 centimetara na padinama Zlatara, Jadovnika, Jabuke, Babina i Kamene Gore, dok ga u nižim predelima ima od pet do petnaest centimetara.

Snabdevanje električnom energijom se odvija uz povremene prekide, dok su magistralni putni pravci, baš kao i većina lokalnih puteva uglavnom prohodni. Problem je u selima novovaroške opštine koja su do zaključenja ovog broja bila zavejana. Zbog snežnih padavina, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila sa prikolicom i poluprikolicom na delu puta kod Nove Varoši.

Na visovima Zlatara snežni pokrivač dostigao je debljinu od 70 centimetara, a pojedni putni pravci u planinskim selima potpuno se neprohodni za putnička vozila već dva dana.

- U Ljepojevićima, Javoru, Prevoju i Vodenoj poljani mogu da prođu samo teretna vozila, mehanizacija je izašla na teren, pa se nadamo da će uskoro sve ipak biti prohodno - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

 

Čišćenje snega u prijepoljskoj opštini u nadležnosti je Saveta mesnih zajednica, prvi tender je propao jer nije bilo zainteresovanih firmi za ovaj posao, pa je u petak ponovo raspisana javna nabavka za čišćenje snega za većinu putnih pravaca, vredna oko pet miliona dinara.

KAMENA GORA

Nove količine snega napravile su potpuni kolaps u prijepoljskom selu Kamena Gora, jer je devet kilometara puta koji od magistrale vodi do skoro 100 domaćinstava do petka kasno uveče bilo potpuno neprohodno. Srećom, put je juče ujutro očišćen.

NA ŽABLjAKU SKORO METAR

Sneg je prekrio i Crnu Goru, a visina snežnog pokrivača na Žabljaku juče ujutro je iznosila 95 centimetara.

Istovremeno, u Gusinju je sneg dostigao visinu 37 centimetara, Rožajama 31, Andrijevici 26, Beranama i Plavu 25, Kolašinu 20, a u Pljevljima 14 centimetara...

Scroll to top