Najbolji srpski teniser Novak Đoković osmi put je osvojio trofej na Australijan openu.

Srpski as je posle četiri sata igre u finalu prvog grend slema sezone savladao Dominika Tima posle pet setova.

PRVI SET

1:0 As servisom, uz jedan izgubljen poen, Novak je otvorio finale Australijan opena.

2:0 NOVAK ODMAH PRAVI BREJK Novak je već na startu meča oduzeo servis rivalu. Iako je Tim vodio 40:15, kasnije došao i do još dve gem lopte, srpski as je bio uporan, što mu se na kraju i isplatilo, iskoristivši prvu brejk loptu na meču.

3:0 Novak je potvrdio brejk uz jedan izgubljen poen.

3:1 Tim osvaja prvi gem na meču, iako je Novak ponovo priretio, došavši do 40:40.

4:1 Kao i u prethodna dva Novakova servis gema, srpski as osvaja gem uz jedan izgubljen poen.

4:2 Iako je posle 40:0 delovalo da će Tim konačno osvojiti lakši gem, Austrijanac je ponovo morao da igra na razliku. Ovoga puta je izdržao pritisak i ostao na brejku zaostatka.

 

4:3 Čekao je Tim svoju priliku i kada je dočekao odmah je iskoristio. Došao je Austrijanac do dve vezane brejk lopte u sedmom gemu prvog seta i već prvu pretvorio u poen za brejk.

4:4 Samo što je uzvratio brejk, Tim je morao da spašava servis. Novak je posle 30:15 uspeo da dođe do brejk prilike, ali je Austrijanac odličnim servisom olakšao sebi put do potvrde brejka i prvog izjednačenja na meču.

5:4 Novak, uz jedan izgubljen poen, prekida Timovu mini seriju od tri uzastopno osvojena gema. U narednom će Austrijanac servirati za ostanak u setu.

6:4 NOVAK BREJKOM OSVAJA PRVI SET Tim nije izdržao pritisak. U najdužem gemu u dosadašnjem toku meča, koji je trajao sedam minuta, Austrijanac je, pošto je spasao prvu set loptu, ispustio priliku da poravna rezultat, da bi ubrzo potom, na drugu brejk i set loptu odservirao duplu grešku i praktično poklonio Novaku odlučujući poen.

DRUGI SET

1:0 Prvi put na meču jedan od tenisera osvaja gem bez izgubljenog poena. Novak je došao do početnog vođstva u nastavku meča.

1:1 Posle Novaka, i Tim osvaja prvi servis gem bez izgubljenog poena.

1:2 TIM PRVI DO BREJKA U DRUGOM SETU Prvi put na meču Tim vodi i to pošto je oduzeo servis Đokoviću. Od početka gema je Austrijanac bio u prednosti, kod Novaka kao da se uvukla određena nervoza u gemu u kojem je spasao dve brejk lopte, ali i odservirao dve duple greške, od kojih je druga bila na brejk loptu.

1:3 Uz jedan izgubljen poen i malo sreće prilikom čelendža, Tim potvrđuje brejk.

2:3 Novak, uz jedan izgubljen poen, prekida mini seriju Austrijanca.

2:4 Tim ostaje na brejku prednosti, iako je Novak dobio priliku da oduzme servis rivalu, posle dvostruke greške Austrijanca pri rezultatu 40:40. Ipak, forhend, pa servis vinerom Tim je uspeo da se odbrani i sačuva brejk prednosti.

3:4 Đoković je forhend vinerom došao do gema, iskoristivši drugu od tri vezane gem lopte.

4:4 NOVAK VRAĆA BREJK Novak je napao Timov servis i vratio brejk, iako je Austrijanac imao gem priliku pre nego što se našao u situaciji da brani servis. Posustao je Tim kada je za njega bilo najvažnije i sa dve uzastopne neiznuđene greške znatno olakšao Novaku put do izjednačenja.

 

4:5 TIM PONOVO IMA BREJK PREDNOSTI Novak je isuviše lako izgubio servis, pa će Tim u narednom gemu servirati za osvajanje seta. Austrijanac je iskoristio prvu, od dve vezane brejk lopte, i to tako što je srpski as poslao lopticu iz forhenda daleko u aut. U ovom gemu je Đoković dobio i dve opomene za prekoračenje vremena za servis, zbog čega je na brejk loptu morao da servira drugi servis. Ova odluka, donekle i razumljivo, ma koliko ona bila utemeljena u pravilima igre, potpuno je razbesnela Novaka, koji je po okončanju gema imao veoma žučnu raspravu sa francuskim sudijom, kojem je ironično poručio: Svaka čast, sada si postao poznat.

4:6 Tim je poravnao rezultat u setovima, iskoristivši drugu od tri uzastopne set lopte.

TREĆI SET

0:1 TIM ODMAH PRAVI BREJK Novak kao da još uvek nije izašao iz drugog seta. Austrijanac je imao prednost od početka gema, prvu brejk priliku nije iskoristio, ali je drugu pretvorio u početno vođstvo u trećem setu.

0:2 Propustio je Novak priliku da uzvrati brejk. Poveo je 0:30, došao je do prilike da oduzme servis rivalu, koji je uspeo da se izvuče i potom prvu gem priliku pretvori u potvrdu brejka.

0:3 TIM IMA DVA BREJKA PREDNOSTI Prelako Novak gubi još jedan servis gem. Srpski as deluje potpuno izbačeno iz ritma, koncentracije u ovim momentima. Tim je do brejka došao iskoristivši poslednju, od dve vezane prilike.

0:4 Uz dva izgubljena poena Tim potvrđuje još jedan brejk.

1:4 Konačno Novak kreće u trećem setu. Prvi gem je srpski as osvojio uz jedan izgubljen poen.

1:5 Bez izgubljenog poena Novak Tim dolazi nadomak preokreta i vođstva u setovima.

 

2:5 Jedan od najlakše dobijenih servis gemova Novaka u dosadašnjem toku meča. Srpski as je ostao u setu osvojivši gem uz jedan izgubljen poen.

2:6 Tim u najdužem gemu u dosadašnjem toku meča, koji je trajao skoro devet minuta, dolazi do osjvanja trećeg seta. Nije se Novak predao, pokušao je sve da vrati barem jedan brejk i produži set, čak je i došao do brejk lopte, ali je Austrijanac uspeo da je sačuva, a potom četvrtu set loptu pretvorio u poen za vođstvo od 2:1.

ČETVRTI SET

1:0 Početak četvrtog seta daje nadu da će Novak uspeti da se vrati u meč. Uvodni servis gem je osvojio uz dva izgubljena poena, ali govor tela, trčanje i udarci nagoveštavaju da je srpski as uspeo da "resetuje glavu", zaboravi sve što je bilo i krene napred.

1:1 Uz jedan izgubljen poen, Tim osvaja svoj prvi servis gem u četvrtom setu.

2:1 Nekoliko odličnih poena na mreži i malo sreće u odlučujućem poenu omogućili su Novaku da osvoji gem u kojem je morao da spašava brejk loptu. Kada je bilo najvažnije, Đokoviću je funkcionisao prvi servis, koji mu je znatno olakšao spašavanje brejk i dolazak do gem lopte, u kojoj je na svojoj strani kao saveznika imao i vrh mreže.

2:2 Lako Tim, uz jedan izgubljen poen, poravnava rezultat u četvrtom setu.

3:2 Novak ubedljivo, sa nulom, održava minimalnu prednost.

3:3 Pokušao je Đoković da napadne servis Austrijanca, došao do 40:40, ali je Tim izdržao pritisak i sačuvao servis.

4:3 Novak deluje sve sigurnije, još jedan servis gem je rešio u svoju korist uz jedan izgubljen poen.

 

5:3 NOVAK PRAVI BREJK Videlo se u poslednjih nekoliko gemova da Đoković uspostavlja inicijativu, koju je materijalizovao u najboljem mogućem trenutku. Srpski as je oduzeo servis Timu, iskoristivši poslednju, od dve vezane brejk lopte.

6:3 Finale AO će se rešiti u petom setu, pošto je Novak, as servisom, bez izgubljenog poena, rešio u svoju korist deveti gem četvrtog seta.

PETI SET

0:1 Uz jedan izgubljen poen Tim otvara odlučujući set.

1:1 Nastavlja Novak tamo gde je stao u finišu četvrtog seta i osvaja gem bez izgubljenog poena.

2:1 NOVAK PRVI STIŽE DO GEMA Zato je Novak šampion i jedan od najboljih tenisera svih vremena. Pregrmeo je veliku krizu u igri, bio na pragu poraza, ali se izdigao kada je bilo najvažnije i u uvodu odlučujućeg seta napravio veliki korak ka osvajanju osmog trofeja na Australijan openu. Srpski as je sačekao brejk priliku i odmah je pretvorio u poen za vođstvo.

3:1 Novak je potvrdio brejk, ali posle mnogo truda i više od pet minuta borbe u gemu u kojem je morao da spašava dve brejk lopte. Tim, ipak, nije imao dovoljno koncentracije i mirnoće, pa je sa dve vezane neiznuđene greške olakšao Đokoviću čuvanje servisa.

3:2 Napao je Novak ponovo Timov servis, iako je Austrijanac imao 40:15. Novak je uspeo da dođe do izjednačenja, ali je Tim onda pogodio dva prva servisa i ostao na brejku zaostatka.

4:2 As servisom, osmim u dosadašnjem toku meča, Novak je osvojio još jedan gem sa nulom.

4:3 Još jedan maratonski gem, ovoga puta od sedam minuta, pripao je Timu. Austrijanac je uspeo da sačuva servis, iako je Novak došao do brejk lopte. Ipak, Tim je u tada prvo osvojio poen servis vinerom, a potom je 13. asom došao do treće gem lopte, koju je, neiznuđenom greškom Đokovića, pretvorio u poen za ostanak na brejku zaostatka.

5:3 Novak je na gem od osme krune u Melburnu. Pokušao je Tim da vrati brejk, vodio 0:15 i 15:30, ali ne Novak sa dva uzastopna servis vinera uspeo da sačuva servis.

5:4 Tim je odradio lakši deo posla koji je imao pred sobom. Uz jedan izgubljen poen osvojio je gem i ostao u setu, ali će u narednom gemu morati da napravi brejk kako bi zadržao nadu u trijumf.

Scroll to top