BalkansPress

Dobro došli!

Američki bokser Patrik Dej (27) preminuo je od povreda zadobijenih posle teškog nokauta u 10. rundi meča u Čikagu pre četiri dana. Njega je sunarodnik Čarls Konvel nokautirao u desetoj rundi borbe u super-velter kategoriji, nakon čega je Dej na nosilima iznesen iz ringa.

PROČITAJTE: 40 DANA OD SMRTI GRUOVA UDOVICA DANICA U PROBLEMIMA: Glumci i pevači nude pomoć

Zbog povreda mozga je uveden u veštačku komu, ali je posle četiri dana borbe preminuo.

- Bio je sin, brat i prijatelj mnogima. Patova ljubaznost, pozivitnost i velikodušni duh su ostavili trajni utisak na sve ljude koje je sreo. Deju boks nije bio neophodan. On je došao iz dobre porodice, bio je pametan, obrazovan, imao je druge mogućnosti da zarađuje za život. On je izabrao boks, prihvatajući neizbežan rizik s kojim se svaki borac susreće kada uđe u ring. Pet je voleo boks. Tako je inspirisao ljude i zbog njega se osećao živim - saopštio je Dejov promoter Lu Dibela.

 

Dej je dobio 17 od 22 borbe u karijeri, uz jedan remi. On je treći bokser koji je preminuo u poslednjih nekoliko meseci usled povreda zadobijenih u borbi. U julu su stradali Rus Maksim Dadašev i Argentinac Ugo Santiljan.

Patrik Dej

*Patrik Dej / FOTO: PROFIMEDIA

- U ovakvim trenucima postaje veoma teško objasniti ili opravdati opasnosti boksa. Ovo nije vreme kada su izgovori prikladni ili mogući neki odgovori. Ipak, ovo je vreme za reakciju. Iako nemamo odgovore, znamo mnoga pitanja, imamo priliku da odgovorno reagujemo i učinimo boks sigurnijim za sve učesnike. To je način da poštujemo nasleđe Peta Deja - zaključio je Dibela.

Inače, Konvel je napisao pismo Deju dok se ovaj u bolnici borio za život, ali Patrik nikad nije dobio priliku da ga pročita.

- Nikada nisam želeo da ti se ovo desi, sve što sam želeo je da pobedim. Ako bih mogao da vratim vreme, uradio bih to. Niko ne zaslužuje da mu se ovo desi - stajalo je u potresnom pismu Konvela.

(BalkansPress / Izvor: blic.sport.rs)

Scroll to top