BalkansPress

Dobro došli!

Tužne vesti stižu iz Slovenije. Najbolja slovenačka klizačica Lucia Mlinarič preminula je usled teške borbe s rakom u 32. godini. Da ima tu opaku bolest, saznala je preko telefona kada je bila na takmičenju u Kolumbiji.

 

Možda i najveća slovenska klizačica svih vremena, Lucia Mlinarič, preminula je u 32. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom dojke.

Za opaku bolest saznala je preko telefona dok je bila na Svetskim igrama u Kolumbiji u avgustu 2013. godine, a uprkos strašnoj vesti, nastupila je i osvojila srebro pred 7000 navijača.

Bolest je godinu dana kasnije pobedila, pa osvojila dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu i tako zaokružila svoju bogatu kolekciju medalja na brojku 27.

 

Psihički ju je to strašno potrošilo, a od klizanja se službeno oprostila 2015. godine kada ju je na spektakularnoj večeri u Renčama ugostio predsednik Slovenije Borut Pahor.

Bolest joj se vratila u još agresivnijem obliku prošle godine, a odlučila je da ode u Nemačku na lečenje. Troškovi lečenja bili su ogromni, a svemu su priskočili dobri ljudi iz Slovenije. Vinari iz regije Goriška Brda imali su dan otvorenih podruma, te su prodavali vina i sav prihod davali Luciji.

Nažalost, bolest je bila prejaka. Lucia se nakon sportske karijere potpuno posvetila borbi s ciljem suzbijanja raka i alarmiranja javnosti. Bila je ambasadorka udruge Vrabac nade, te je prikupljala sredstva za nabavku opreme i potrepština za Odsek za mlade i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Staroj Gori.

Scroll to top