Beograđanin u trenutku nije znao šta ga je snašlo.

Dvostruka Svetska prvakinja u kik boksu Diana Dabetić morala je da upotrebi svoje veštine stečene u Crvenoj zvezdi, kako bi se odbranila od pijanog muškarca iz komšiluka.

Nisu retke situacije u kojima same i nezaštićene devojke i žene uznemirava muškarac sa različitim ciljevima i sa različitom namerom. Ishod uglavnom bude loš po izabranice lepšeg pola koje lako postaju žrtve nasilnika.

 

Ipak, jedan Beograđanin pogrešio je u proračunu jer mu se stereotip o "slabijem i lepšem polu", koji svako može da maltretira, obio o glavu. I to bukvalno.

*Foto: Jovana Milivojević

Alkoholisani četrdesetogodišnjak nije znao da maltretira Dianu Dabetić osvajačicu dva najsjanija odličja na svetskim i evropskim prvenstvima.

 - Svratilo mi je društvo i ja sam ja otrčala do prodavnice u nabavku.  Strčala sam u trenerci, bez telefona i bez ključa. Na ulazu zgrade me je sačekao komšija. Kako sam krenula da pozvonim on je krenuo da me propituje i dobacuje: Ko si ti? Ti ne pripadaš ovde. Ući ćeš samo preko mene mrtvog i tako neke nebulozne izjave koje može da kaže pripit čovek - započinje priču Diana.

 

S obzirom na to da se našla u situaciji u kojoj se prepoznaje mnogo žena u Srbiji, morala je da reaguje, najpre diplomatski.

- Ja sam krenula prvo razgovorom da ga zastrašim policijom, iako nisam imala telefon. Sve kako bi se situacija smirila. Ali, ništa nije pomoglo. Stoji on na vratima, stojim ja. Na kraju sam krenula da pozvonim na interfon i u tom momentu on me je udario.

*Foto: Profimedia / imageBroker

Kada je videla da je "vrag odneo šalu" i da lepa reč ne pomaže, sve naučeno na treninzima i takmičenjima moralo je da dođe do izražaja.

- Izmakla sam se korak unazad i udarila ga frontalnim kikom u grudi. To je ono kada celim stopalom nekoga udariš u telo. On je pao na leđa, a kako su vrata bila poluotvorena prošao je kroz njih i samim tim pao, bez većih posledica. To je bilo najvažnije.

- Ja sam lepo prošla pored njega ali je počeo da me vuče za nogu što nije bilo prijatno. Morala sam još jednom, drugom nogom da ga udarim. E sad, nekome je to možda smešno, ali ja sam svih tih 15-ak minuta prvo pokušavala da ne dođem u tu situaciju.

Batine koje je dobio bile su zaslužene i neizbežne. Srećom, iako komšija "nije znao sa kim se kači" prošao je odlično.

- U glavi mi je zaista bilo samo kako da ga ne povredim jer sam mogla da ga udarim i rukom u glavu i na mnogo nezgodnije mesto. Baš sam razmišljala da on ne padne nezgodno, da ga ne povredim, ne daj, Bože. Uvek može neko da padne u takvim situacijama da se udari u glavu. Stvarno sam jako dobro razmišljala i o udarcu, i tome da se otvore ta vrata i kako da prođem.

*Foto: Facebook / Dianadabetic

Za razliku od mnogih devojaka, koje bi se , sasvim opravdano, uplašile, svetska prvakinja imala je samo jedan strah.

- Njega se stvarno nisam uplašila. Uplašila sam se situacije da se njemu ne desi nešto i da se ne udari. Još gore, uplašila sam se situacije da ne krene ozbiljno da me udari jer da je to uradio ne bih mogla da razmišljam o svojim udarcima i tome da li su nezgodni ili nisu. Nisam htela da odgovaram za njega i moralo je da prođe što bezbolnije.

 

Diana Dabetić imala je sreće. Mnogo je onih koje neće moći same da se odbrane u sličnoj situaciji, pa je savet "stručnjaka" neophodan.

- Devojke i žene uvek moraju na miran način da reše sličnu situaciju. Ako neko želi da napadne ženu, koja se pri tom, ne bavi ovim sportom, može da se završi jako loše. Tako da su reči, topao pogled i diplomatija možda jedini lek. Devojke umeju da budu i bahate u takvim situacijama misleći da im muškarac neće ništa, tako da je diplomatiju primarna, barem za početak.

*Foto: Tanjug / Dimirtije Goll

Diana je od 2013. godine u Crvenoj zvezdi u kojoj je nedavno proglašena za sportistkinju godine. Uspela je da odbrani titulu najbolje na svetu, a ove godine očekuje je odbrana evropske titule. Posebno je zanimljivo da je posle 5 godina profesionalnog bavljenja rukometom odlučila da trenira kik boks.

- Volela sam borilačke sportove od malena. Drugarica mi je rekla da poznaje trenera Dejana Kekića iz Zvezde. Rekla sam sebi, zašto da ne, navikla sam na Marakanu i tako, totalno neplanirano je počela moja karijera.

Pored sporta, Diana radi kao programer, a kako kaže van ringa je prilično mirna jer smatra da kao sportista služi za primer drugima.

- Van ringa i treninga, kao mala sam prebila dosta dečaka u zabavištu i osnovnoj školi. Tu sam se baš dosta tukla. Uvek sa dečacima da naglasim, jer su devojčice uvek nezaštićene i slabije, Tuča sa njima nije bila fer.  Smirila sam se kad je došla srednja škola i nisam više imala takve porive.

- Sportisti treba da budu primer drugima, a neda se bijemo po ulici, bez obzira što je reč o borilačkom sportu.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top