BalkansPress

Dobro došli!

Rafa razočaran predajom i okolnostima koje su dovele do nje, postavio pitanje teniskoj javnosti – koliko još ovako?

Sve oči teniskog juče su bile uprte u igrača koji je – izgubio! Rafa Nadal je predao meč četvrtfinala Australijan opena Marinu Čiliću, koji je večerašnjim nastupom podsetio na dane kada je stvarao najbolji rezultat karijere, osvajanje US Opena.

 

Hrvat je bio istinski izuzetan u svim segmentima igre, a najveće iznenađenje bilo je njegovo izuzetno brzo kretanje na terenu, koje mu je i omogućilo veliki broj odličnih udaraca i neuhvatljivih vinera. Takvom igrom, Marin je stavljao “na muke” svog neuporedivo uspešnijeg i slavnijeg rivala, terao ga da igra na način koji je iziskivao nadljudski fizički angažman (terajući ga da prima prvi servis dobrih 5 metara iza osnovne linije), postepeno i sve više zamarao i napokon doveo do njegovog fizičkog sloma početkom petog seta.

*Foto: Dita Alangkara

Upitan šta je tačno prouzrokovalo ovakav razočaravajući kraj kampanje na Australijan Openu 2018, Nadal nije baš bio jasan.

- Ne mogu da procenim u ovom trenutku koliko je zapravo ozbiljna moja povreda, s obzirom na to da se pojavila tako nedavno. Ne znam tačno koji je mišić u pitanju, ali bi magnetna rezonanca trebala da nam otkrije više sutra ujutru.

 

- Bol se pojavio prvi put pri odigravanju na Marinov drop-šot u četvrtom setu, ali tada nisam imao predstavu da će se toliko pogoršati. Šta da radim? Desilo se i moraću da ga prihvatim, iako je meč do tada bio odličan, veoma neizvestan i bio sam u poziciji prednosti.

*Foto: AP / Tanjug

Na konstataciju da je verovatno izuzetno razočaran što mu se to desilo upravo na Australijan Openu, za koji se toliko puno pripremao i prevazišao prethodnu povredu, Nadal je potvrdio takvo raspoloženje.

- Da, ovo su veoma teški trenuci za mene, i nije prvi put da mi je ovakva šansa bukvalno “proklizala kroz prste”. Bez obzira na moju večitu pozitivnost, šansa za ulazak u polufinale grend slema je otišla u nepovrat, a samim time i prilika da se borim za izuzetno važan trofej.

 

Još više frustrira činjenica da sam zbog povreda morao da otkažem nastupe u Abu Dabiju i Brizbejnu. Uradio sam sve najbolje što sam mogao od tada do danas, i igrao odlično u večerašnjem meču, u kome smo obojica sasvim zasluženo mogli da pobedimo.

- Ipak, i Marin je igrao odlično; udarci sa osnovne linije su mu bili snažni, servirao je i vraćao moje servise izuzetno dobro, bio je veoma agresivan u postavci svoje igre i to je činjenica. Eto, da nisam imao toliko povreda u karijeri, ko zna šta bih sve osvojio do danas. Ovako, preostaje mi da se uzdam u stručnjake oko mene, i podršku mog tima i porodice u ovakvim teškim momentima, kao toliko puta do sada!”

*Foto: Tanjug / AP

Krenula su nagađanja tačno koji deo tela Rafe Nadala je pod povredom.

- Ne, nije kuk, već mišić – i osećam da je mišić u gornjem delu butine. Takođe, nije ni koleno, jer sam u proteklom kolu protiv Švarcmana igrao 3 sata i 40 minuta i bilo je besprekorno. Molim vas da se malo strpite, do sutra popodne, kada će mi lekar preneti tačno šta je problem. Ne želim da ispadne da vas dezinformišem - moli za razumevanje Nadal.

Zamoljen da svetskim medijima prenese da li misli da je mogao da uradi nešto drugačije tokom priprema za prvi Grend Slem sezone u Melburnu, Rafa je bio izričit.

- Dešavalo mi se ovo i pre, tako da su nagađanja da li sam mogao da izbegnem ovakav epilog drugačijim pripremama sada izlišna. Da sam imao priliku da radim na sebi nešto više u pauzi između sezona, pitanje je da li bio bio podložan povredama do ovog stepena. Umesto toga, morao sam prvenstveno da rešavam problem lošeg stanja mog kolena. I pored toga, osećao sam se izuzetno dobro spremljenim za ovaj turnir. Podatak da sam izgubio samo set do ovog meča dovoljno govori u prilog. Igra odlična, izgubljen samo jedan set, samopouzdanje na najvišem nivou.

U vezi sa činjenicom da je upravo u Melburnu najčešće doživljavao povrede, Rafa nije bio uobičajeno diplomatičan u svom komentaru.

*Foto: Tanjug / AP

- Sada, kada se to desilo, reči su možda i suvišne, i nije ni pravi trenutak ni mesto da se objektivno bavimo ovom temom. Svakako bi oni koji organizuju ovakve turnire trebali da se znatno više zamisle oko učestalih povreda igrača tokom godišnje turneje. Previše je toga, i ne vidim kako je moguće prevideti sve što se desilo i što se dešava u tom smislu.

- I sami igrači bi trebali da budu svesni toga koliko im je zdravlje važno, i ne samo dok se aktivno takmiče tokom sezone, već i kada budu završili karijere. Jer, ako budemo nastavili da igramo ovoliko puno, dugo i često na tvrdim podlogama poput ove, veoma je neizvesno kako će to uticati na ostatak naših života…

 

Veliki kritičar činjenice da se najviše turnira tokom ATP turneje igra upravo na tvrdoj podlozi (betonu), Nadal se sigurno neće zaustaviti na ovde izrečenom. Razloga za nezadovoljstvo, a u slučaju večerašnje propuštene prednosti i šanse za najviši plasman sada ima previše, i oni se čuju i umnožavaju sa svih strana teniske planete.

Da li će još neka povreda do kraja poremetiti zadovoljstvo svih koji prate ovaj najvažniji svetski sportski događaj u januaru, uopšte nije nemoguće. Samim time, i pored fenomenalnog tenisa, borbenosti, upornosti, volje i pripremljenosti igrača, ostaje nam gorak ukus i razočarenje usled toga da povrede onemogućavaju teniske asove da budu nagrađeni za njihov trud, i da je to situacija koja im sve češće izaziva probleme i odvaja ih po više meseci od sporta i željne publike.

*Foto: Tanjug / AP

Od svih igrača iz teniskog vrha koji su se, posle povreda u 2017. godini, pojavili na Australijan Openu, jedino je Berdih još uvek u žrebu, a Vavrinka, Raonić, Đoković i Nadal su zaustavljeni znatno pre nego što bi njihov teniski renome nagovestio takav ishod.

U svakom slučaju, biće zanimljivo pratiti društvene mreže ovih dana – kao i moguće poteze koje bi igrači okupljeni oko Saveta igrača ATP turneje mogli da preduzmu u vezi sa razlozima za ovu “epidemiju povreda” u svetskom tenisu.

Nesumnjivo je da je sve ovo izuzetno štetno za tenis kao vrhunski sport i takmičarski spektakl – i da će biti potrebno temeljito pripremiti što bržu reakciju na ovu negativnu tendenciju. Jer, jasno je svima, ako igrači budu patili, sa njima će saosećati i publika, a kvalitet tenisa će neumitno padati. Ima li dovoljno svesti i odlučnosti u okviru ATP organizacije da se ovo pitanje razmotri na sveobuhvatan način, što pre? Nadajmo se, inače će svetski tenis doživeti usud hibrisa  i krenuti da pada u popularnosti u periodu kada, po brojnim pokazateljima, nikada nije bio više popularan i rasprostranjen. Teško verovatno – ali, bez prizivanih promena – ne i nemoguće…

(BalkansPress / Od izveštača iz Melburna, Vuka Brajovića)

Scroll to top