BalkansPress

Dobro došli!

Šahistkinja Anna Muzychuk (27), dvostruka svetska prvakinja, na svom Fejsbuk profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija učestvovati na idućem Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.

"U nekoliko ću dana izgubiti dve titule svetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema tuđim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osećati kao sekundarno biće", oglasila se Anna Muzychuk oštro osuđujući "diskriminaciju".

 

U novembru je najavila svoj čin nakon što je Svetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja o izrabljivanju na prethodnom Svetskom prvenstvu u Iranu.

"Usprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati, što znači da ću izgubiti obe titule. Međutim, postoje granice. Reskirati svoj život i nositi abaju celo vreme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno", napisala je sredinom novembra na svom Facebook profilu.

U Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odevene abajom, vrstom ogrtača koji seže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odeće.

"Pre tačno godinu dana osvojila sam svetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svetu, ali danas se osjećam zaista loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cenu propuštanja takmičenja na kojem bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno", naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80.000 i 250.000 dolara.

Na koncu svoje ispovesti istakla je kako je ponajviše uznemiruje što "niko i ne mari za ukidanje prava".

"Osećaj je zaista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što delimo isti stav. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratićemo se!" poručila je Anna Muzychuk.

(BalkansPress / Index.hr)

Scroll to top