BalkansPress

Dobro došli!

Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. januara nakon što je poslednji put viđen kako bez jakne i ličnih stvari izlazi iz kluba "Gotik" gde je bio na proslavi sa društvom iz Splita.

Nekoliko dana nakon potrage otkriveni su sigurnosni snimci koji pokazuju nestalog mladića kako trči ulicama Beograda, kao i jedan gde se vidi muškarac koji pliva u Savi ali je Matejev otac istakao da je to star snimak i da nije u pitanju njegov sin. Matejevi prijatelji sa kojima je bio to veče, nestanak su prijavili sledeći dan nakon 16 sati, a kako je naknadno otkriveno, policija ih ispitala na poligrafu i onda su se oni vratili u Spit, dok je u Beogradu i dalje Matejev otac koji je istakao da neće otići dok ne nađe svog sina. Sada se oglasio forenzičar Časlav Ristić koji je komentarisao navode da su pre pet dana u jednoj žardinjeri kod reke nađeni pikavac i pertla, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju.

 

- Nije pet dana dug vremenski period, svakako na tim pertlamama moraju ostati i pronaći se biološki tragovi. Moje informacije, od kako pratim ovaj slučaj koji me je zaista potresao, govore da forenzičari na licu mesta nisu ništa pronašli. Oni su pregledali šire i bliže lice mesta, odnosno, mesto na kojem bi trebalo da se pronađu tragovi, kako bi se našlo nešto što potiče od mateja i koliko znam tu ništa nije pronađeno - rekao je forenzičar. - DNK analize mogu da se završe za dan-dva, ukoliko je njegov otac dao biološki otac, a dao je, i ukoliko su uopšte pronađene pertle. I sa pikavca može da se uradi dnk, tu ostaje pljuvačka koja je jako potentan trag.

Ristić ističe da se pravi uzrok Matejevog nestanka ne nalazi napolju kod reke.

*Forenzičar Časlav Ristić, Foto: Printskrin

- Ovde je samo da se baci akcenat da se vidi da li je Matej i na kom mestu ušao u vodu, oko toga se vrti. Mi sad ovde radimo posledicu, ali uzrok je u restoranu, zbog čega je on trčao, to znaju njegovi prijatelji da ispričaju. Kod njih se nalazi uzrok. Oni znaju da li su to veče konzumirali alkohol, da li su konzumirali drogu, zbog čega je on izašao... I na kraju krajeva, onaj protok vremena od kada su oni videli da njega nema pa do sutra popodne kada su prijavili policiji, to je veliki protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom vremenskom periodu - rekao je Časlav.

 

On je otkrio i zbog čega forenzičari baš na tom mestu traže tragove, kao i da je veoma moguće da ništa ne ostane da se nađe.

- Objektivno, ovde on i nije morao da ostavi nijedan biološki trag ako gledamo snimke. To su tragovi upravo na mestu gde je on možda ušao u vodu, tragovi papilarnih linija, otisci prstiju ako se uhvati za ogradu da je preskoči. Međutim, ti otisci s obzirom na protok vremena i veliki broj ljudi koji se možda tu posle uhvatio, oni se više ne mogu naći i tu ostati. Forenzičari zato pregledaju širu i bližu okolinu mesta da bi pronašli te tragove - istakao je on.

Dodao je da je "moguće da nema nikakvog traga, ako je trčao, ako je ušao uopšte u vodu, on je došao stepenicama i ušao u vodu, ili upao preko ograde.”

- Tragovi mogi da ostanu jedino ako se hvatao za ogradu ili mu je ispao neki komad odeće. To je pitanje da li je on ušao vodu ili ne, jer sigurnosne kamere nisu zabeležile njegov ulazak u vodu. Zabeležio se neko ko pliva i sumnja se da je to on, ali to će istražiti forenzičari za video da utvrde ko je. Taj čovek dobro pliva, po mom mišljenju, nije delovalo da to može da bude neko u alkoholisano stanju, jedino mi je čudan smer u kojem je plivao, jer nije plivao ka obali da se spasi - rekao je Ristić.

Ono što Ristić u potpunosti isključuje je da je postojao bilo kakav kriminalni momenat.

- Ključne tragove je trebalo da odradi operativa u razgovoru sa drugovima. Ali, nekog kriminalnog događaja ovde nema. Samo se traži mlad čovek koji je nestao i ukoliko se on pronađe, a ja se nadam da će se on naći živ, sva ova priča će se rekonstruisati. Policija radi to što radi i nema tu trenutno druge mogućnosti. njihovo je da rekonstruišu događaje i krenu u potragu, ali Sava je bila brza, voda je hladna, teško ko bi mogao da ispliva, on bi morao da za minut potone od ulaska u vodu - zaključio je forenzičar.

Scroll to top