BalkansPress

Dobro došli!

Pre tačno 22 godine, na današnji dan ubijen je komandant Srpske dobrovoljačke garde, čovek burne prošlosti - Željko Ražnatović Arkan (48).

Taj zločin je kroz sve minule godine na neki način bojio srpsko podzemlje, a mnogo je onih koji će reći da osveta za Arkanovu smrt još traje.

Poslednji put o ovome se govorilo kada je u Južnoafričkoj Republici ubijen jedan od organizatora Arkanovog smaknuća Miroslav Đuričić Miki. On je likvidiran 12 godina posle bekstva iz Srbije, krajem aprila 2018. Njegovu smrt neki su povezivali sa "osvetom za komandanta".

 

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, danas jedini u zatvoru u Srbiji, okupili su ekipu, predvođenu bivšim policajcem iz Loznice Dobrosavom Gavrićem, da ubije Željka Ražnatovića. Tog 15. januara 2000. godine, u 17.05, u holu poznatog beogradskog hotela "Interkontinental" (danas "Kraun plaza"), osim Arkana, ubijena su i dvojica njegovih prijatelja Dragan Garić i Milenko Mandić Manda.

Presuda za trostruko ubistvo postala je pravosnažna u decembru 2007. godine. Tadašnji Vrhovni sud je Dobrosavu Gavriću kaznu od 30 godina zatvora, koju mu je izrekao Okružni sud, povećao za pet godina. Potvrđena je i prvostepena odluka kojom su Milan Đuričić i Dragan Nikolić bili osuđeni na po 30 godina.

Sudski postupak je nekoliko puta počinjao iz početka, a sve vreme i Gavrić i Đuričić, koji su se branili sa slobode, redovno su dolazili na ročišta. Međutim, 8. oktobra 2006, kada je sud izricao prvostepenu presudu, njih dvojica se nisu pojavili u sudnici, što je izazvalo gnev porodica ubijenih.

Gavrić je danas u Južnoafričkoj Republici. Srbija je nekoliko puta tražila njegovo izručenje, ali bez rezultata. Nedavno je ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da je naša zemlja ponovo uputila zamolnicu zvaničnoj Pretoriji da odobri ekstradiciju.Od desetak optuženih i osuđenih, u zatvoru je još jedino Dragan Nikolić Gagi.

 

Ostali su izdržali kazne i sada su slobodni.Do danas se nagađaju i motivi ove surove likvidacije. Pominju se novac od transfera fudbalera, "reket", haška optužnica, koja se navodno "smešila" Ražnatoviću, sukob sa Miloševićem i bliskost sa pojedinim opozicionim liderima, posebno Zoranom Đinđićem.

Ipak, kao razlog njegovog smaknuća ne može da se zanemari ni Arkanova navodna povezanost sa ubistvima "viđenijih" ljudi srpskog podzemlja. 

"VANSUDSKO PORAVNANjE"

Ubrzo posle ubistva Ražnatovića, na ulicama Beograda nastalo je pravo krvoproliće, dok je podzemlje, kako neki danas opisuju ta dešavanja - pretrpelo "tektonske poremećaje". U krvavoj osveti ubijeno je, što krivih, što nevinih, petnaestak ljudi.

- Bilo je dovoljno da si dobar sa nekim ko ima veze sa onima koji su možda umešani u Arkanovu smrt pa da "dobiješ" metak - slikovito opisuje to vreme jedan od novinara "crne hronike". - Bilo je to svojevrsno "vansudsko poravnanje".

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top