BalkansPress

Dobro došli!

Kripta u kojoj su sahranjeni zemlji ostaci mitropolita Amfilohija posuta je zemljom iz Jasenovca, sa Kosova i Metohije i Crne Gore.

Time je ispunjena jedna od mitropolitovih želja. Da počiva u podgoričkom hramu koji je duhovni centar Mitropolije, a koji je sagrađen u njegovo vreme i da, kovčeg i kripta budu posuti zemljom sa tri dela "srpske zemlje".

Zemlja iz Jasenovca sa Kosova i Metohije i Crne Gore, su tri mesta koja svedoče o stradanju srpskog naroda ali i njegovom uzdizanju i pobedi.

 

Da se ispuni ova mitropolitova želja pobrinuo se njegov sabrat i najbolji prijatelj vladika Atanasije (Jevtić). Upravo njih dvojica "Đedo i Tasa" bili su nerazdvojni tokom ratnih godina, ali i neumorni borci za Kosovo i Metohiju.

ПОКРИЛА ГА ЗЕМЉА СА КОСОВА: Митрополит Амфилохије је имао последњу жељу - испунио му је владика Анатасије (ФОТО)

 

*Grob mitropolita Amfilohija, Foto: D. Milovanović

Podgorički hram čija je gradnja počela pre rata nastavljena je zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja započet je 1993.godine i njegova gradnja i ikonopisanje trajali su 20 godina.

Hramom dominiraju dva pirga - kule visine po 26,7 metara, u čijim potkrovljima je smješteno 17 zvona. Najgabaritnije je teško 11 tona i najveće je zvono na Balkanu.U podnožju pirgova nalaze se paraklisi (male crkve), posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom (u njemu se nalazi krstionica ) i Svetom Jovanu Vladimiru.

Scroll to top