BalkansPress

Dobro došli!

Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Tu se nalazi i odredba po kojoj sve majke u prva tri meseca od porođaja imaju pravo na minimalnu zaradu, ako je njihova naknada niža od toga.

Sve mame koje su od 1. jula 2018. godine bile na porodiljskom bolovanju, koje se otvara 45, odnosno 28 dana pre termina određenog za porođaj i traje tri meseca od rođenja, a koje su mesečno primale manje od minimalca, imaju pravo na obeštećenje, kaže Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon".

Skupština Srbije juče je, da podsetimo, usvojila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Među njima je i odredba po kojoj sve mame u prva tri meseca od porođaja imaju pravo na minimalnu zaradu, ukoliko je njihova naknada niža od tog iznosa.

- Ustavni sud je, naime, proglasio neustavnom odredbu po kojoj su mame morale da imaju najmanje šest uplaćenih zarada bi na porodiljskom imale pravo na najnižu zaradu.

- Odluka je stupila na snagu 29. maja, što znači da do kraja novembra sve oštećene mogu da potražuju svoj novac. Nakon toga gube pravo.

Scroll to top