Međunarodni monetarni fond traži da Elektroprivreda Srbije do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i da cena struje poskupi do sredine naredne godine.

Tako bar piše u izveštaju ove finansijske organizacije nakon treće revizije, koji je dostavljen srpskim vlastima, a u koji smo imali uvid, uz konstataciju da bez ovih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku konsolidaciju ove kompanije.

PROČITAJTE: Vozači, novinari, turistički vodiči... stižu NEPRIJATNE VESTI za vas

Između redova, MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije. Ono što je važno jeste da oni insistiraju da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezivalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

 

Prema izveštaju odbora direktora ove međunarodne finansijske organizacije, srpska vlast je prihvatila ove sugestije i definisala rokove za njihovu realizaciju.

„Do juna 2020. godine treba da se završi procena tarifa za električnu energiju kako bi se osigurao puni povraćaj troškova proizvodnje koje uključuju i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energija. Povećanje tarifa u decembru 2019. godine je dobar prvi korak koji vodi ka tom ka tom cilju. Te i druge mere bi dovele do finansijske održivosti kompanije i povećanih ulaganja za proširenje proizvodnih kapaciteta i ispunjavanja ekoloških standarda“, stoji u izveštaju odbora direktora MMF nakon treće revizije.

PROČITAJTE: AUTOMOBILI PLIVAJU ULICAMA KOTORA: Zbog plimnog talasa i kiše more stiglo do zidina! (VIDEO)

Stoji i to da nije preporučljivo da se više prolongira promena statusa EPS, pa je i za to određen rok.

„Do kraja 2020. godine treba da se završe sve aktivnosti kako bi se ova kompanija iz javnog preduzeća transformisala u akcionarsko društvo. Zbog toga je nužno da se raspiše tender za procenu imovine, što je vlast Srbije i prihvatila. Prihvaćeno je i da se nastavi sa sprovođenjem akcionog plana reforme korporativnog upravljanja uz podršku EBRD konsultanata, kojim bi se osiguralo profesionalno upravljanje kompanije“, navodi delegacija MMF.

Izvor „Blica” iz EPS-a kaže da po njegovom saznanju u kompaniju još nije stigao izveštaj MMF, ali da je menadžment učestvovao u razgovorima i da su načelno dogovorene aktivnosti i oko cene i statusne promene.

 

– Izvršni direktori MMF su tokom treće revizije jasno rekli da poskupljenje struje od 3,9 odsto, koje važi od 1. decembra, nije dovoljno da bi se EPS finansijski konsolidovao i mogao da ulaže u investicije koje su nužne. To povećanje za njih je malo jer je cena struje na svetskom tržištu znatno porasla ove godine. Zbog toga je MMF insistirao da mora da se uradi nova procena cene do juna, što praktično znači da bi tada trebalo očekivati poskupljenje kilovata. Razlog za to treba tražiti i u sve većem učešću kompanija sa obnovljivim izvorima energije, čiji se troškovi prenosa uvećavaju, pa je neophodno da se nadoknade – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je tačno da je EPS u razgovoru sa delegacijom MMF preuzeo i obavezu završetka svih aktivnosti oko statusne promene.

– Taj proces se odlaže godinama, ali EPS se obavezao da će taj proces završiti do kraja 2020. Početkom godine trebalo bi da se raspiše tender za procenu vrednosti imovine kompanije, što je uvod u pravnu transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Tako će se znati koliko vredi kompanija, što otvara vrata i da budući strateški partner ili investitor može da zna da li se isplati da ulaže u srpsku elektroprivredu. Drugim rečima, ovim potezom stvaraju se i uslovi za moguću privatizaciju što svetske finansijske institucije koje kreditiraju kompaniju, smatraju da je nužnost, ali o svim potezima odlučuje Vlada i videćemo šta će se tu dešavati – kaže naš izvor.

U EPS bez komentara

Iz EPS-a nisu želeli da komentarišu izveštaj MMF oko povećanja cene struje.

– Ono što je izvesno to je da će se uraditi procena vrednosti imovine kompanije, a što se tiče promene statusa kompanije, odluku o promeni pravne forme u akcionarsko društvo donosi Vlada Srbije – kažu u EPS.

Scroll to top