Institut za anatomiju u Beogradu nema dovoljno leševa za praktične vežbe studenata medicine jer grobljanska mafija otima stanove mrtvaca bez zakonskih naslednika da bi ih preprodavala i zgrtala milione.

Ova afera isplivala je na videlo 31. oktobra 2019, kada je uhapšena banda od 10 članova, koja je tokom 2018. prodajom stanova pokojnika bez porodica na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu zaradila oko 30.000.000 dinara!

Prevaranti su dobijali dojavu čim u Beogradu umre neko bez potomaka, budući da njihovi pojedini članovi i saradnici rade u pogrebnim preduzećima i državnim institucijama, pa su njihove stanove otimali državi ispred nosa!

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, fakulteti zdravstvene struke mogu da preuzmu posmrtne ostatke i u slučaju kada premine osoba bez porodice, čije telo ne podiže niko iz kapele ili osoba koja se za života nije izričito, u pismenom obliku, tome protivila. Posle završene obuke budućih lekara na telima pokojnika, koja traje najmanje dve godine, sledi takozvana socijalna sahrana, pošto sve troškove ispraćaja snosi država, tačnije fa- kultet. Međutim, grobljanska mafija dobija dojavu čim umre neki usamljenik, pa je osim astronomske zarade na štetu države i budućim lekarima pomrsila konce jer zbog njihovih malverzacija nemaju dovoljno leševa za praktične vežbe!

 

Preprodaju stanove pokojnika uz pomoć lažne dokumentacije, iako aktuelni zakon propisuje da treba da ih naslede opština ili Grad Beograd - kaže naš sagovornik i ističe da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da se tela pokojnika bez naslednika ustupaju fakultetima zdravstvene struke, ali se on ne primenjuje!

Institut anatomije Medicinskog fakulteta u Beogradu je vrhunska ustanova na kojoj profesori na leševima obučavaju doktore raznih specijalnosti da budu još bolji. Dr Niko Miljanić, osnivač tog instituta, prikupio je 1920. za godinu dana 99 leševa za vežbe studenta, a sada imamo problem jer se mafija otima za takozvane socijalne sahrane samo da bi se domogla stanova pokojnika! 

Očekujemo da država stane na put ovoj mafiji i da članovi grupe koja je oštetila državnu kasu, a lekarima uskratila vežbe, budu osuđeni pred Specijalnim sudom u Beogradu - navodi sagovornik.

NA FORU POSTALI NASLEDNICI

Grupa koja je na stanovima mrtvaca zaradila milione javljala je sudu da je od pokojnika nedavno kupila stan, ali da je ugovor negde zaturila ili izgubila.

- Pošto se kopije ugovora čuvaju i u drugim institucijama, prevaranti su govorili brojeve ugovora za koje su unapred znali da se nalaze u arhivama, ali na stranicama koje su prethodno misteriozno iscepane! Zbog začkoljice s iscepanim stranicama, potom su uspevali da izvuku kopiju svog nepostojećeg kupoprodajnog ugovora! S tim dokumentom su ulazili u proceduru nasledstva, a po okončanju su postajali i formalni vlasnici stanova, koji su prodavali po kratkom postupku, i to po ceni koja je mnogo niža od tržišne - navodi izvor.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top