Makedonija je nesigurna treća zemlja i u nju ne bi trebalo vraćati izbeglice, objavio je UNHCR u svom jučerašnjem izveštaju.

Mađarska je nešto ranije Srbiju proglasila sigurnom zemljom. To otvara mogućnost da na hiljade migranata sa mađarske granice, a možda i iz EU, bude deportovano kod nas, a mi nećemo smeti da ih vraćamo u Makedoniju iz koje su stigli.

Zanimljivo je da je izveštaj pripreman ranije, pre nego što su izbili incidenti na makedonsko-grčkoj granici, pre nego što je ova zemlja proglasila vanrednu situaciju, postavila bodljikavu žicu i upotrebila suzavce i šok bombe protiv nadirućih migranata. Objavljen je tog dana kada je incident izbio.

Ova objava UNHCR konkretno znači da Makedonija krši ljudska prava izbeglicama i da ih ne treba vraćati tamo. Prethodno je i Grčka proglašena nesigurnom zemljom (odlukom Evropskog suda za ljudska prava), pa ni deportacija u Grčku nije dozvoljena.

 

 

Ovim novim problemom moraće da se pozabave vlasti u Beogradu, a prvi korak biće razgovori sa UNHCR, kako bi precizirali moguće posledice ove odluke po Srbiju.

U istom danu, o gorućim problemima na severu zemlje raspravljalo se u Subotici. Predstavnici Republike i Grada zaključili su da je neophodno obezbediti mesto za pomoć migrantima.

- Tražimo način da u gradu napravimo privremenu tačku za pružanje lekarske i humanitarne pomoći - predočio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

VUČIĆ I GRUEVSKI

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim o migrantskoj krizi i aktuelnim dešavanjima.

Kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju s medijima, Vučić i Gruevski su razgovarali i o koracima koje bi trebalo preduzeti u narednom periodu, uz koordinaciju dve vlade. Razgovori će biti nastavljeni i u narednim danima.

 

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top