BalkansPress

Dobro došli!

Najbolji svetski teniser Novak Đoković ne nosi više oko vrata krst sa Hilandara! Đoković je u januaru pričao o tome da je krst dobio prilikom jedne posete Svetoj Gori i da se otad ne odvaja od ovog simbola pravoslavlja.

Primetno je, međutim, da srpski as od avgusta oko vrata nosi ljubičasti kamen i da se ta promena poklapa sa sve slabijim Novakovim partijama.

 

Čuva energiju

Đoković je poslednji put viđen sa krstom na ovogodišnjem Vimbldonu, a već na Ju-Es openu zamenio ga je kamenčićem.

- S vremena na vreme sam kupim krst. Nosio sam dugo krst sa Hilandara. Posetio sam Svetu Goru 2009. i bilo je to jedinstveno iskustvo. Jedva čekam da se vratim tamo. Iskoristiću priliku, kad budem imao nekoliko slobodnih dana, da ponovo odem - izjavio je pre nekoliko meseci Đoković.

*Novak u Rimu u maju 2016. godine, AP photo

Sada, sudeći po boji, umesto krsta Novak nosi ametist, kristal koji se vezuje za spiritualnost i zaštitu. Astrolog Zoran Perković objašnjava da se poludrago kamenje obično vezuje uz horoskopski znak ili podznak, ali da to nije uvek pravilo. 

Šta je ametist? - Stručnjaci koji se bave poludragim kamenjem opisuju ametist kao kamen duha i tonik za dušu.
- Ljubičasta boja je inače boja duha i spiritualnosti. To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobražaja. Unosi mir i harmoniju u prostor. Boja mu je ljubičasta, do boje lavande, staklastog je sjaja - kažu stručnjaci.

- Novak je Blizanac sa podznakom u Lavu. Za njegov znak je glavni kamen tigrovo oko, a za podznak gorski kristal. Ametist, koji ima Novak, nosi se da pojača auru, jer je ljubičasta jedna od njenih boja. Služi za zaštitu energetskog polja, tačnije: da štiti od loših uticaja i toga da ne trošite energiju na nepotrebne stvari - objasnio je Perković za Informer.

Značenje kamena se uklapa u ono što Đoković u poslednje vreme potencira. Srpski teniser često priča o duhovnosti, meditaciji, pronalaženju unutrašnjeg mira.

 

Posvećen meditaciji

On je početkom septembra bio govornik na seminaru u Španiji "Ljubav i mir", gde mu je društvo pravio brat Marko. Tom prilikom je objasnio zašto smatra meditaciju važnom.

- Zamislite da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Važno je sagledavati stvari iz šire perspektive, jer onda možete da birate misli i emocije sa kojima želite da se povežete. Zato je meditacija tako važna - govorio je Nole smirenim glasom.

*AVGUST 2016! Na Oi Novak je nosio krst i srcoliki privezak, AP photo

Fanovi su takođe primetili da njihov idol više ne nosi krst.

 

- Kriza identiteta. Umesto drvenog, svetogorskog krsta, Novak danas nosi roze srce oko vrata, verovatno od nekog poludragog kamena... Nisam bogomoljac, on nije, ali ima tu nešto. Šteta -  jedan je od komentara na internetu.

*Novak je nosio krst u januaru 2016., AP photo

 

(Informer)

Scroll to top