BalkansPress

Dobro došli!

Legendarni pevač Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir – klovn sa tugom u srcu uz čije pesme i danas pustimo suzu, rođen je 13. septembra 1959 i juče se navršilo 30 godina od njegove smrti. Momak koji je svojim humorom, harizmom i neverovatnim talentom za muziku i javni nastup osvajao srca širom stare Juge tragično je preminuo u 31. godini, a iza sebe je ostavio hitove „Nataša“, „Jeleni umiru sami“, „Grudi balkanske“, „Vrati se“, „Srce od meda“…

PROČITAJTE: ENGLESKI MEDIJI IZABRALI: Tamara Vučić i Melanija Tramp najlepše PRVE DAME NA SVETU!

Radulović je još kao dečak pokazivao dar za muziku, išao je na časove harmonike, a kasnije je savladao čak 11 instrumenata, među njima gitaru, flautu, klavijature… Sa tim talentom mogao je da se meri još jedino njegov smisao za humor, zahvaljujući kom se i pročulo njegovo ime. Već u Devetoj beogradskoj gimnaziji, koju je pohađao, postao je pravi šoumen, a njegovi spontani komičarski nastupi prepričavaju se i danas.

 

„Poslednju igru leptira“ Neša je osnovao 1979. sa drugarima iz komšiluka. O tome koliko je bio popularan u Beogradu svedoči činjenica da su imali više od 200 živih nastupa i čak 15 puta napunili Dom sindikata pre nego što su snimili prvi album „Napokon ploča“. Pesme „Nataša“ i „Vrati se“ odmah su ih proslavile širom Jugoslavije.

Резултат слика за 361855_nenad-radulovic-nesa-leptir-1_ff.jpg

Njegov neobuzdani humor i originalnost su činili od svakog nastupa scenski spektakl, koji je u isto vreme bio i muzički i komičarski šou, a publika je jednostavno bila zaljubljena u njega i na koncerte dolazila bez ikakvih kampanja, plakata, propagande…

Kako je grupa dobila ime nikad nije objasnio, a zanimljivo je da je Neša, kog su zvali Leptir, imao ogroman strah od leptira! Koncerte je često počinjao stihovima: „U mojoj gitari živi jedan leptir i mnogo je stvari koje nas vežu, kad dođu kiše i zima tuge i njemu i meni krila se stežu“. Pesmu koju je dobio od drugarice Suzane mnogi navode kao inspiraciju za naziv benda, a tajna zbog čega su mu bili toliko posebni nikad nije bila otkrivena.

 

Razboleo se iznenada. Imao je tumor u levom testisu, koji lekari nisu otkrili na vreme i koji je metastazirao na pluća i mozak. Posle prve operacije izgubio je kosu, ali od nastupa nije odustajao. Nosio je šešir. Za njim su mnogi tugovali, a njegove pesme veliki su hitovi i dan danas.

„Svako od nas neku svoju priču ima što u tami tišti, a puteve bira samo kad je hladno, kad umori zima, slutimo je tužni na krilu leptira…“ Ovo su stihovi koje je frontmen grupe „Poslednja igra leptira“ Nenad Radulović jednom dobio na poklon, a iste reči su se našle na njegovom grobu i sažimaju svu lepotu i tugu života koji se ugasio u 31. godini 12. februara 1990.

Scroll to top