BalkansPress

Dobro došli!

Ako nosite mobilni telefon u džepu – imamo jako loše vesti za vas. Muškarci koji nose mobilni telefon u džepu farmerki ili pantalona izlažu se radijaciji koja može da smanji njihove šanse da postanu očevi.

Naučnici sa Univerziteta Eksiter otkrili su da elektromagnetna radijacija smanjuje brzinu i održivost spermatozoida za 8 odsto.

 

Tim sa ovog univerziteta pomno je proučio rezultate 10 studija u kojima je učestvovalo 1.492 muškaraca, a oni pokazuju da radijacija koju emituje mobilni telefon može da utiče na plodnost.

“Otkrili smo da izloženost elektromagnetnoj radijaciji koju emituje mobilni telefon negativno utiče na kvalitet sperme“, tvrdi dr Fiona Metjuz sa ovog univerziteta za DailyMail.

Većina muškaraca ima 50 do 85 odsto sperme koja se normalno kreće, a ovaj odnos opao je za 8 odsto kada su redovno nosili mobilni telefon u džepu.

Međutim, ovo nije sve jer istraživači tvrde i da radijacija od drugih tehnoloških uređaja kao što su WiFi ruteri laptopovi takođe može da ugrozi šanse za začeće.

Pritom, telefon u džepu podiže temperaturu kože za 2 stepena Celzijusa. Muški testisi imaju pažljivo regulisanu idealnu temperaturu za razvoj zdrave sperme, a ovo malo povećanje toplote pored njih može biti dovoljno da onesposobi ili ubije spermu.

Scroll to top