BalkansPress

Dobro došli!

Pod točkovima najsavremenijih borbenih vozila na poligonu u Nikincima opet je podrhtavala Sremska ravnica, ali i pred rafalom najmodernijeg naoružanja vojske Srbije iz projekta "1.500+".

Javnosti je prvi put prikazana nepogrešivost srpske puške za 21. vek - modularne automatske koja koristi dva kalibra municije - novi, ubojitiji 6,5 mm "grendel" i standardni 7,62 mm.

 

Modularna automatska puška M17 ili srpska puška za 21. vek lakša je 500 grama u odnosu na uobičajenu pušku, koristi novi mnogo ubojiti metak kalibra 6,5 mm, ali i standardnu municiju 7,62 mm tako što joj se ručno za nekoliko sekundi menja cev.

Ovo naoružanje još nije ušlo u upotrebu, ali sudeći po efikasnosti na vojnoj vežbi to se može dogoditi uskoro, ili kako kažu u Vojsci Srbije, najkasnije do kraja sledeće godine. Zbog čega će još srpska vojska postati moderna pogledajte u galeriji.

*Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

POGLEDAJTE: CRNI PORŠE OD 100.000 EVRA ZAUTAVILI SU SRPSKI CARINICI: Jedna stvar im je odmah bila sumnjiva (FOTO)

Pancirne ploče su lakše od klasičnih prsluka pa samim tim omogućuju vojniku veću pokretljivost, ali i veću zaštitu pošto mu grudni koš ili trbušni zid mogu zaštiti čak i od delova granate.

*Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

 

Popularni "Mali Miloš" ili daljinski kontrolisano vozilo bez posade predstavio se sa mitraljezom 12,7 milimetara.

*Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

 

"Lazar 3" je oklopno vozilo koje poseduje visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu, a može da pogodi metu i na udaljenosti od 1,5 kilometara.

*Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

POGLEDAJTE: PRIPREMITE SE ZA ZIMU: Evo koje će vas grejanje najmanje koštati

Taktički pištolj EZ kalibra 9 milimetra zbog svojih odličnih konstruktivnih rešenja, ergonomije, savremenih tehnoloških metoda izrade ističe se preciznošću, tačnošću i funkcionalnošću.

*Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Uz pomoć video nišana podešenog na modularnu pušku vojnici su uspešno pogađali mete i u potpunom zaklonu.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top