BalkansPress

Dobro došli!

Ovaj tajni avion, poznat kao U-71, deo je Projekta 4202 ruskog raketnog programa. Iz Rusije će biti u stanju da stigne do Vašingtona za 45 do 50 minuta, Njujorka za 40 a Londona za 20 minuta.

 PROČITAJTE: ČUDOVIŠTE OD SNAJPERA: Ima najveći kalibar na svetu, a domet oružja je preko 3.000 metara (VIDEO)

Postoji veoma malo informacija o avionu a navodno može da razvije brzinu do 11.000 kilometara na sat. Ovaj avion je takođe super- pokretan i sposoban da leti do „granice sa svemirom“.

Testovi novog aviona se i dalje nastavljaju, iako se već veruje da će Rusija preuzeti nuklearnu prednost u SAD uz pomoć novog tipa oružja do 2025. godine.

 

„Trke u naoružanju krajem prošlog veka dale su priliku našoj zemlji da ostave zemlje NATO u zaostatku što se tiče razvoja odbrambene industrije i stvaranja četvrte generacije oružja“, rekao je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin.

„Peta generacija, budimo objektivni, iz više razumljivih razloga vezanih za raspad Sovjetskog Saveza, bila je zaglavljena na nivou dizajnerskih odelenja. Sadašnji zadatak naše odbrambene industrije je da ojača petu generaciju oružje zakorači u budućnost. Moramo raditi na šestoj i sedmoj generaciji. Mi već radimo na tom razvoju, i on je veoma uspešan, moram da kažem. To je potpuno novo i ponekad nepredvidivo oružje“, rekao je zvaničnik.

PROČITAJTE: POGLEDAJTE VIDEO: Budućnost preticanja kamiona!

Pretpostavlja se da je Rogozin je govorio upravo o ovom hipersoničnom avionu koji je sposoban da nosi nuklearne bojeve glave.

Informacije o projektu procurile su samo u februaru 2015. Zvaničnici Pentagona priznali su da će novo rusko oružje uništiti plan za sistem raketnog štita oko Rusije dok bi novo oružje moglo da učini SAD apsolutno neodbranjivom.

 

U-71 je hipersonični avion opremljen sa elektronskim sistemom ratovanja. On će moći da preko SAD i onesposobi sve elektronske stanice za otkrivanje na svom putu.

Iz NATO-a stiže informacija da će 24 hipersonična aviona verovatno biti raspoređena od 2020. do 2025. godine u jednoj od regimenti u 13. raketnoj divizije regiona Orenburg. Iz ovog regiona, U-71 će biti u stanju da stigne do Vašingtona za 45-50 minuta, Njujorka za 40 a Londona za 20 minuta. Tako da će biti nemoguće otkriti ga ili presresti.

PROČITAJTE: INOVACIJE U GRAĐEVINARSTVU: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze fantastičnog izgleda (VIDEO)

Nije tajna da Rusija takođe razvija hipersonične krstareće rakete koje mogu da dosegnu ciljeve na malim visinama. Tako da će biti praktično nemoguće da za potencijalne sisteme protivraketne odbrane da ih obore, jer su projektili, ustvari, aerodinamički cilji. Njihovo presretanje je moguće samo u granicama 700-800 metara u sekundi. Trenutno, NATO nema takve rakete.

SAD i Kina takođe razvijaju svoje avione slične ruskom U-71. Kineski razvoj je poznat kao Wu-14. Dostignuća američkih inženjera su mnogo više ograničena.

Pre nekoliko godina, hipersonični dron Falkon HTV-2 izgubio je kontrolu tokom 10. minuta leta i srušio se.

Scroll to top