BalkansPress

Dobro došli!

Srpska pravoslavna crkva i vernici 9. avgusta slave svetog Pantelejmona.

Sveti Pantelejmon ili sveti Pantelija rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca bezbožnika. Još kao mladić izučio je lekarske nauke, a bio je posvećen veri i Hristu. 

Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima. Izlečio je slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izleče,optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izlečio nekog čoveka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izlečio. 

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Nije uspeo da mu poseče glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

 

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji. Od 1998. godine ovo je ženski manstir. Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i narodnih tegoba. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu informacije o čudesnim isceljenjima koja se dešavaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Antikviteti i umetnička dela : Sveti Pantelija 05.08.2020 - ID ...

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije. 

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas.  Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas jezaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na ovaj dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

 

Molitva svetom velikomučeniku i iscelitelju Pantelejmonu

O, veliki ugodniče Hristov i preslavni iscelitelju, velikomučeniče Pantelejmone!

Ti koji na nebu pred Prestolom Božijim stojiš i naslađuješ se troipostasnom slavom Njegovom, a telom i svetim likom na zemlji u hramovima Božijim počivaš i blagodaću danom ti s više obilje čudesa izlivaš, prizri svojim milostivim okom na ljude tvoje koji se časnoj ikoni tvojoj sa umilenjem mole i traže tvoju isceliteljsku pomoć i zastupništvo: uputi ka Gospodu Bogu tople molitve tvoje i izmoli dušama našim oproštaj grehova.

Jer zbog bezakonja naših ne smemo da uzdignemo pogled u visine nebeske niti da uznesemo molitveni vapaj Gospodu u nepristupnoj slavi Njegovoj, nego tebe, molitvenika za nas grešne i zastupnika milostivog pred Vladikom, sa skrušenim srcem i smirenim duhom prizivamo, jer ti si od Njega blagodat primio da bolesti odgoniš i strasti isceljuješ.

Stoga ti se molimo: ne prezri nas nedostojne koji ti se molimo i tvoju pomoć prizivamo.

Budi nam svima u tuzi utešitelj, u teškim bolestima iscelitelj, u napastima brzi pokrovitelj, slepima vida darovatelj, a deci i onima koji su u nevoljama spremni zaštitnik i iscelitelj: izmoli svima sve što je korisno za spasenje, da tvojim molitvama primimo od Gospoda Boga blagodat i milost i proslavimo Istočnik i Darodavca svih dobara, Jedinog Boga slavljenog u Svetoj Trijici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada, uvek i u sve vekove. Amin.

Scroll to top