BalkansPress

Dobro došli!

Kada sam došla u Nemačku zaprepastila sam se onim šta sam tamo zatekla.

Često sam stavove o Nemcima čula sa televizije ili od nekoga ko je kratko boravio tamo. Nakon što sam se preselila u Nemačku, uspela sam da naučim mnogo o ljudima koji žive ovde, njihovom mentalitetu, principima života i roditeljstvu.

PROČITAJTE: PANDEMIJA ĆE TRAJATI KRAĆE NEGO ŠTO MISLIMO Dr Šekler: Kako je počelo tako će se i završiti

 

Kad Nemci dobijaju decu?

U početku sam se jako iznenadila što stariji ljudi imaju veoma malu decu, pomislim da je to baka, kad ono čujem dete kako je oslovljava sa "mama".  Da, zasnivaju porodicu kasnije i imaju više dece. 

Kada sam ležala u bolnici i razgovarala sa medicinskom sestrom, sve odreda su rekle kako nisu rodile tako mlade kao ja. Imala sam tada 26 godina!!! One prvo studiraju, steknu obrazovanje, profesiju, grade karijeru... To traje nekoliko godina i onda tek počinju da razmišljaju o porodici.

Prosečna Nemica svoje prvo dete rodi sa trideset godina. To ne izgleda loše, ali to je samo prosek. Neretko rađaju u ranim četrdesetim!

 

Obrazovanje dece u Nemačkoj

Opšti zaključak da su danas, svuda u svetu, deca mnogo razmaženija nego  ranijih godina. Nemci nisu izuzetak. Glavno pravilo koje je država uspostavila je da se deca ne smeju da tući!

Prvi put kada sam na ulici videla dete od 5-6 godina sa pelenama, ostala sam zapanjena. Tada sam sve češće primećivala decu ovog uzrasta sa cuclama u ustima. Da, i Nemice svoju decu doje duže nego bilo ko od nas.

U početku me je ta činjenica jako iznenadila i čak šokirala. Tada sam jednom zauvek odlučila: Ako se nešto ne tiče lično mene ili moje porodice, onda mi ne smeta!

To je njihov problem! Sada kada vidim dete od 4+ kako nosi pelene i sisa na javnom mestu, samo slegnem ramenima... Tako se ponašaju pravi Nemci.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top