BalkansPress

Dobro došli!

UZ malo truda i mudar odabir cvetnica koje ćete u maju posaditi, vrt će čitavog leta biti opojna mirisna oaza.

 Cveće treba birati po lepoti, ali i po mirisu, jer mnogi varijeteti nemaju ulogu rasterivanja komaraca i privlačenja leptira. Da bi uživanje u bašti bilo kompletno, cveće mora i da miriše.

Najčešće se smatra da lep miris imaju karanfil, noćna frajla i zumbul. Međutim, pošto svaka bašta ima drugačije uslove, mirisne biljke treba prema njima i birati. Takođe, ne cvetaju sve biljke u isto vreme, pa treba odabrati nekoliko perena kako bi se čitavog leta širio miomiris.

 

Karanfil je niska zimzelena perena (raste do 30 santimetara) čiji šareni, najčešće dvobojni cvetovi, opojno mirišu. Cvetovi mogu biti ružičasti ili beli, a cvetaju od maja do juna i najbolje uspevaju na sunčanim ili polusenovitim mestima. Potrebna im je dobro propusna zemlja, odličan su izbor za alpinetume, cvetne ivice i žardinjere.

Noćna frajla je perena sa sićušnim mirisnim cvetovima u roze, beloj i boji lavande. Cveta krajem proleća i početkom leta, tokom dana cvetovi su zatvoreni a noću otvoreni. Odgovaraju joj svetla i polusenovita mesta i humusno zemljište.

Zumbuli, ljubičice i jorgovani, ulepšavaju prve sunčane dane, pa ih treba saditi na sunčanom mestu, što bliže prozoru ili ulazu.

 

Lavanda je višegodišnji polugrm koji se sve češće viđa u našim vrtovima i na balkonima. Lavandi odgovaraju sunčana mesta i drenirano zemljište, a odlično podnosi mraz. Ukoliko se sadi u saksiji, na dno treba staviti drenažni sloj.

 

Vanila prekrasno miriše, a pošto ne podnosi mraz, treba je gajiti u većoj saksiji, ne direktno u zemlji. Najčešće ima ljubičaste cvetove, ali mogu biti i beli i tamnoružičasti. Može da se oblikuje kao grm i dostigne visinu oko metra. Cveta od maja do oktobra.

 

Ruže imaju toliko lepih varijeteta i mnoštvo prijatnih, različitih mirisa. Postoji 24 mirisa ruža, a najpoznatije sorte su: blu mun, dabl dilajt, mister linkoln, old port, abraham derbi i druge.

Iberis širi izuzetno prijatan miris, a važi za veoma otporno cveće. Naziva se i tatarsko cveće, a može da se sadi u žardinjeri, ili kao dobar pokrivač tla. Postoje i višegodišnje vrste koje se razliku po visini i boji cveta, ali u junu svi varijeteti procvetaju.

 

Pajasmin je listopadan žbun, a beli medonosni cvetovi prijatnog mirisa, od proleća do leta stvoriće bajkovitu atmosferu na balkonu ili u vrtu. Cvetovi su grupisani u grozdaste cvasti. Najbolje uspeva u dubokom i plodnom humusnom zemljištu, i to tako da grane budu na suncu, a koren u senci.

 

Božuri kao što je sara bernar, pričinjavaju veliku radost baštovanima, jer miris koji ova biljka ima opravdava nadimak carski cvet. Prija mu mesto u polusenci, zaštićeno od vetra.

 

Šeboj je dvogodišnja biljka sa žutim, crvenim ili narandžastim cvetovima koji mirišu. Lepo uspeva i u saksijama, a voli sunce i dreniranu zemlju. Ovo je najstarija gajena vrsta cveća, a prijatnim mirisom ulepša vrt do jula.

 

PLAVA KIŠA

KLEMATIS je puzavica koju treba saditi blizu garniture za sedenje, jer divno miriše.

Isto važi i za plavu kišu koja se sadi pored pergola ili ulaznih vrata. I jorgovan je žbun opojnog mirisa, a jedina mana je što ne cveta duže.

Scroll to top