Gost Kurir televizije bio je profesor dr Branimir Nestorović, koji je u emisiji Puls Srbije govorio o samom početku epidemije korona virusa u Srbiji. On je naglasio da se ne radi o drugom talasu virusa, a najveća misterija mu je što u poslednje vreme najčešće oboljevaju mladi ljudi.

PROČITAJTE: PRVO SE JAVLJA SE OVO Lekari tvrde da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije Kovidom 19

- Ja očekujem da korona uskoro nestane. Recimo da će trajati najkasnije do sredine ili do kraja jula. I ovo nije drugi talas. Najpre treba virus da nestane u potpunosti, a tek onda sledi drugi talas na jesen ili zimu - rekao je Nestorović za Kurir televiziju.

 

On je istakao da je jedan od osnovnih problema period inkubacije.

- Zvaničan stav SZO je da je period inkubacije od 5 do 14 dana. Pre 10-ak dana se desilo nešto neverovatno, predsednica Svetske zdravstvene organizacije izjavila je da asimptomaski nosioci ne prenose virus. To je bio potpuni obrt - dodao je on.ž

- Meni ovo liči na drugi virus. Sada se zaražuju mladi, a ne stari. Zaista liči na drugi virus. Imate vi sada i druge uzročnike - objasnio je doktor Nestorović.

PROČITAJTE: Naučnici dokazali: Planetom se širi nova verzija virusa korona, do 9 puta ZARAZNIJA i to je sada dominantan oblik

Doktor je objasnio da je virus verovatno ponovo stigao iz nekih inostranih zemalja.

- Ja mislim da je nama došao virus ponovo iz Švajcarske i Italije. Mislim da nam je došlo mnogo stranaca - istakao je on.

Smatra i da nema razloga za paniku jer su cifre i dalje male, ali je apelovao na građane da poštuju mere, posebno preporučenu distancu od 1,5 metara.

Scroll to top