BalkansPress

Dobro došli!

U Ukrajini su se sklopili svi uslovi za rat između NATO i Rusije, koji se još može izbeći.

Ekspanzija Severnoatlantske alijanse glavni je razlog tog sukoba, jer američki liberalni idealizam podstiče na tu avanturu, a u NATO ne komanduju generali sa terena, već birokrate i generali iz hodnika.

Ovako zabrinjavajuću situaciju u Ukrajini ocenjuje general Fabio Mini, nekadašnji komandant Kfora na Kosovu, od 2002. do 2003. Dodaje da je tada na uzavrelom tlu južne srpske pokrajine shvatio koliko nadređeni, posebno Amerikanci, sa podozrenjem gledaju izveštaje sa terena koji im se ne uklapaju u strategiju, bez obzira na realnost.

PROČITAJTE: Moskva prelomila – Tek sad počinje pravi rat: Počelo zauzimanje najvećih ukrajinskih gradova!

 

Italijanski general svoja zapažanja o komandovanju međunarodnim snagama Kfora izneo je u knjigama "Rat posle rata" i "Vojnici, birokrate i najamnici u vreme virtuelnog mira".

General Mini ima visoko vojno obrazovanje i četvorogodišnje iskustvo u SAD pri 4. pešadijskoj diviziji Fort Karson u Koloradu, a bio je i vojni savetnik u Pekingu.

*Kada se raspao SSSR da li je već tada Amerika odlučila da "popuni" taj prostor, jer je evidentno da od 2004. počinje širenje uticaja u bivšim sovjetskim republikama?

- Od 1997. NATO poziva u članstvo Poljsku, Čehoslovačku, Mađarsku, tako formira prvu liniju ekspanzije na Istok. Na predlog Velike Britanije 2002. bivaju pozvane Estonija, Letonija, Litvanija, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Rumunija, što kompletira "okruživanje" Rusije sa severa i jugoistoka. Nakon toga se 2008. "zapušavaju rupe" ulaskom Albanije i Hrvatske u NATO, potom se pridružuju Crna Gora i Severna Makedonija. Sa toliko zemalja-članica NATO oko Rusije, Putinova reakcija nije mogla biti drugačija.

 

*Rusija je dakle shvatila da svaka namera da sačuva svoj integritet i interese biva sprečena i onemogućena akcijama koje je nametnula Amerika?

- Tako je. Ali, sada Rusija mora da podnese troduplo kažnjavanje: njeni resursi za izvoz su oslabljeni, uvoz takođe zbog cena, smanjene ponude i plaćanja u dolarima. Najgora je, ipak, "geopolitička" kazna, biti izložen ucenama sveta. Godinama je Rusija morala da guta poniženja od osovine Amerika-NATO, njihova ofanziva počela je pre 30 godina.

Provokacije, erozija teritorije, destabilizacija na granicama i njihova podrška snagama u Rusiji koje su protiv Putina... Sada su reagovali.

*Foto AP

*Rusija je odlučila da na provokacije odgovori oružjem, dok Kina koja je takođe na udaru Zapada odgovara ekonomsko-finansijskim merama. Ipak, saradnja ove dve zemlje je jaka.

- SAD su to razumele i ne propuštaju priliku da pritisnu Evropu da prekine političke i ekonomske odnose i sa Rusijom i sa Kinom. Ostala je Ukrajina kao jedina evropska teritorija koja nije okupirana od snaga NATO, znači Amerike, taj pojas koji povezuje Zapad sa Istokom. To je razlog ovoga što se događa sada, niko nije napao niti pretio vojnim snagama SAD i njenim saveznicima, pa ipak je preovladala histerija i "poziv na oružje". Amerika svojom zaslugom galopira prema gubljenju kontrole nad svetom, njihova supersnaga urušava se ne krivicom Kineza ili Rusa. Prošlo je vreme ekonomsko-finansijskog iskorišćavanja sa monopolom dolara i internacionalnim obmanama, što je više od 40 godina garantovalo Americi bogatstvo i nadmoć u svetu.

 

*Posledica svega je da Zapad i deo Istoka tvrdi da je "Putin odgovoran za invaziju na Ukrajinu"?

- SAD i njeni saveznici moraju priznati da sprečavanje uvlačenja Ukrajine u NATO predstavlja vitalni interes za Rusiju koja je morala da koristi snagu kako bi se odbranila. I to nije zato što je, kako tvrde, Putin nemilosrdni autokrata koji želi da obnovi Sovjetski Savez. Rusija je jednostavno duboko zabrinuta zbog geopolitičkog prilagođavanja Ukrajine. Ukrajina je danas ogledalo onoga što su SAD, NATO i Evropa učinili Srbiji zbog Kosova. Oni su doprineli neuspehu razgovora u Rambujeu da bi napali Srbiju, oni koji su smislili "humanitarnu intervenciju" zbog "humanitarne katastrofe".

PROČITAJTE: “Sram vas bilo, IZLAZITE napolje”: Haos u studiju, Jovana Joksimović IZBACILA Đilasovog kuma (VIDEO)

Šta je donelo bombardovanje Srbije više od 70 dana, vojni kontingent NATO koji je okupirao Kosovo, a da ni posle 23 godine nemamo stabilizaciju? To što Putin radi u Ukrajini nije dostiglo zverstva jednog jedinog od onih 70 i nešto dana bombardovanja Srbije. Primer Kosova nije samo pitanje kako je loše bila tretirana Srbija, već kako je od tada čitav balkanski prostor Zapad napustio, ostavio ga u jednom bolnom limbu - ničija zemlja.

 

*Je li moguće predvideti razvoj događaja u Ukrajini?

- Sadašnjost je konfuzna i haotična zato što je namerno manipulisana od strane upravo onih koji izbegavaju da to prihvate. Bajden ima suviše savetnika, eksperata i "spin doktora" za manipulaciju informacijama i u "konfekcioniranju" propagande, dok on mora da plovi po raspoloženju njegove opozicije i po ispitivanju javnog mnjenja. Što se tiče političko-vojne situacije, u toku je rat između Rusije i Ukrajine, u koji je zbog Amerike i NATO uvučen ceo svet. Jedino je jasno da je nastala veoma snažna ekonomska i energetska kriza u Evropi, a posledica je i razmimoilaženje među zemljama EU i NATO. Ne treba imati iluzija, američka osveta i ona NATO snaga mogla bi da bude krvoločnija od bombardovanja Srbije.

ORUŽJE U RUKAMA NEONACISTA

*Gde će završiti sve to silno naoružanje kada se završi rat u Ukrajini?

- U poslednjih osam godina mnogo je milijardi dolara, naoružanja, instruktora, savetnika, provokatora i oružja svih vrsta stiglo u Ukrajinu iz SAD i sve to je završilo u rukama neonacista. Oni su ranije bili nezavisni, ali ih je Zelenski uvrstio u oružane snage, u policiju, u tajne službe. Oružjem su opremljeni i strani plaćenici iz cele Evrope. Sve je ovo počelo pre krize u Donbasu i čak pre pripajanja Krima, bilo je pripremano. Priznavanje Donjecka i Luganska bilo je predvidljivo jer su godinama bili meta ukrajinskih šikaniranja.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top