BalkansPress

Dobro došli!

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da gubitak bračnog partnera može imati pozitivno dejstvo na opšte zdravstveno stanje, ali samo ako ste žena, piše Independent.

Udovice se nakon smrti supruga suočavaju sa manje stresa, za razliku od muškaraca koji u braku obično počnu isuviše da se oslanjaju na svoje supruge.

Uprkos prethodnim istraživanjima, koja su pokazala da osobe u braku u proseku žive duže od samaca, studija Univerziteta u Padovi, u kojoj je učestvovalo 2.000 ljudi starosti iznad 65 godina, ukazala je na velike rodne razlike kada je reč o ovom pitanju.

 

 

“Udate žene često pate od posledica preuzimanja uloge negovateljice na sebe, jer se u poznim godinama staraju o svojim muževima. Iz tog razloga može se desiti da se žena oseti napeto, a svoju ulogu vidi kao nešto ograničavajuće i frustrirajuće”, navodi doktor Katerina Trevizan sa univerziteta.

To je jedan od glavnih faktora koji se kriju iza manjeg rizika od depresije među neudatim ženama, jer se pokazalo da udate žene generalno imaju više problema od svojih jačih polovina u braju, i manje dobrobiti.

Žene koje ostanu bez bračnog partnera u proseku imaju 25 odsto manje šanse da kasnije pokleknu u životu od muškaraca kojima su preminule supruge.

Takođe je otkriveno da je kod usedelica rizik od gojaznosti i iscrpljenosti znatno niži nego kod udatih žena.

Žene bez partnera takođe su zadovoljnije svojim poslom, aktivnije na radnom mestu i kod njih postoji manji rizik od društvene izolacije jer održavaju odnose sa porodicom i prijateljima bolje nego muškarci.

Uprkos tome što su Trevizan i njene kolege očekivali da samci budu goreg zdravlja, rezultati su pokazali da to važi samo za muškarce.

“Naše istraživanje pokazalo je da institucija braka štiti pripadnike jačeg pola znatno više nego žene”, zaključila je.

(Izvor: B92.net / Independent)

Scroll to top